Nové planetárium se otevře v Hradci Králové, stavba stála přes 111 milionů korun

Nové planetárium v Hradci Králové prý vezme návštěvníky na cestu ke hvězdám. Digitální technologie totiž promítá hvězdné nebe na kopuli o průměru 12 metrů. Vybudování planetária trvalo tři roky a stavba za víc než 111 milionů korun nabídne kromě pohledu do vesmíru také simulaci vesmírných letů, prostorovou projekci dokumentů nebo interaktivní expozici fyzikálních experimentů. Pro veřejnost se planetárium otevře dnes odpoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové planetárium se pro veřejnost otvírá v Hradci Králové

Nové planetárium se pro veřejnost otvírá v Hradci Králové | Zdroj: ČTK

Nové planetárium připomíná zvenku UFO a až devadesát lidí může sledovat hvězdné nebe na kopuli o průměru 12 metrů. Co dalšího je na projekčním zařízení unikátního, popisuje astronom Miroslav Brož.

„Máme velice moderní projektory, které umožňují realisticky promítat noční hvězdnou oblohu. Dají se zároveň použít i pro promítání filmů,“ popisuje Brož a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Nové planetárium se v Hradci Králové dnes otevře pro veřejnost. Projekce nadchnula i redaktora Jiřího Fermutha

„Chceme ukázat i trojrozměrný simulátor vesmíru, ve kterém se můžete pohybovat. Na pokrytí kopule potřebujeme pět projektorů. Technologie používá speciální projektory, u kterých by neměly být patrné jakékoliv překryvy mezi pěti obrazy.“

Astronomka Lenka Trojanová věří, že nové planetárium přiláká lidi k astronomii a vědě.

„Jde o emoci, věda vyžaduje nadšení. Jeden z prostředků, jak toho docílit, je někoho nadchnout. A tenhle systém dokáže nadchnout,“ uzavírá Trojanová.

Planetárium v Hradci Králové se dnes mezi druhou odpoledne a osmou večer otevře pro veřejnost. Vstup je pro všechny zdarma.

Nové planetárium se pro veřejnost otvírá v Hradci Králové | Foto: ČTK

Jiří Fremuth, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme