NASA odložila start rakety s novou lodí Orion, další pokus má být zítra

NASA odložila start rakety Delta Heavy IV, která měla vynést na oběžnou dráhu novou vesmírnou loď Orion. Silný vítr nedovolil raketě vzlétnout. Modul Orion by měl v budoucnu zajistit dopravu lidské posádky do vzdálenějšího vesmíru na Měsíc a na Mars. Dnešní test měl prověřit některé bezpečnostní systémy. NASA se o nový start pokusí v pátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká NASA poprvé ostře otestuje vesmírnou loď Orion

Americká NASA poprvé ostře otestuje vesmírnou loď Orion | Zdroj: Reuters

"Ano, je to riskantní. Ale je to i potřebné, protože všechno co má nějakou hodnotu, stojí za risk,“ podtrhuje důležitost testů Charlie Bolden z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír.

„Loď Orion je určena především pro dopravu kosmonautů do vzdálenějšího vesmíru proto, aby kosmonauty dopravila za oběžnou dráhu, které se říká nízká. Čili do vzdálenosti řádově alespoň k Měsíci,“ upřesňuje cíle lodi Orion Jan Kolář, ředitel České kosmické společnosti.

Do 24 metrů dlouhé lodi by se měli vejít až čtyři astronauti. Teď ale poletí bez posádky. Cílem prvních testů je vyzkoušet funkčnost systémů, které jsou důležité pro bezpečnost a životní podmínky posádky při startu, během vlastního letu i při přistání zpět na Zemi.

Významnou novinkou je mimo jiné záchranný systém pro přerušení startu, který by měl během vzletu v případě havárie dostat modul s posádkou do bezpečí.


Broadcast live streaming video on Ustream

Loď z Kennedyho vesmírného centra na Floridě vynese raketa Delta IV. Na oběžné dráze se pak Orion osamostatní a po letu trvajícím čtyři a půl hodiny přistane v Tichém oceánu u pobřeží Kalifornie.

Náklady programu Orion se pohybují kolem 15 miliard dolarů. Další velké finanční prostředky si ještě vyžádá vývoj a výroba nové rakety NASA, která by měla Orion vynášet. Její test s obletem Orionu kolem Měsíce je zatím plánován na konec roku 2017.

První pilotovaný test pak NASA plánuje na rok 2020.

Plánovaný první let americké vesmírné lodi Orion - ilustrační schéma se základními údaji | Foto: ČTK

Americká NASA poprvé ostře otestuje vesmírnou loď Orion | Foto: Reuters

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme