Pokusy ve vesmíru z pohodlí domova? Žádná sci-fi, mikrodružice pomáhají i s výrobou kávové pěny

Pokusy ve vesmíru už nejsou jen výsadou několika nejbohatších států. A výzkum už také není závislý jen na zručných rukou kosmonautů na orbitálních stanicích. Díky levným a malým satelitům jsou vesmírné pokusy daleko dostupnější. První taková mikrolaboratoř do vesmíru odstartovala z Indie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Souhvězdí Kentaura

Souhvězdí Kentaura | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Laboratoř DIDO vznikla ze změti trubiček a hadiček ve vývojovém středisku izraelsko-švýcarské společnosti SpacePharma. Ta se zaměřila na zákazníky, kteří mají zájem o výzkum chování různých látek ve stavu beztíže. První prototyp se osvědčil. Podle zakladatele firmy Yossiho Yamina je to první takové zařízení svého druhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Díky mikrodružicím jsou experimenty ve vesmíru dostupné téměř každému

„SpacePharma je první komerční laboratoř v satelitu, která je dostupná pro velké množství klientů. Umožňuje jim v mikrogravitaci uskutečnit experimenty připravené na míru. Bez vesmírných agentur, bez lidí ve vesmíru a bez astronautů. Tohle nové zařízení by mělo pomoci lidstvu vyvinout lepší léky a produkty," říká Yamin.

Podobné experimenty se dosud musely provádět na mezinárodní vesmírné stanici. Zájem firem je překvapivě široký. Výzkum ve vesmíru si v minulosti objednala například potravinářská společnost, která zkoumala v mikrogravitaci možnosti, jak vyvinout kvalitnější čokoládovou a kávovou pěnu. Farmaceutické společnosti zase sbíraly data k vylepšení svých léků.
Mikrolaboratoř ve vesmíru by měla celý proces zjednodušit.

Let do vesmíru může být na hranici Hawkingových zdravotních možností, míní expert

Číst článek

„Je to velmi jednoduché. Instalujeme speciální software na klientův počítač. On si pak hraje s nastavením parametrů, zadává, jaké látky a jaké experimenty by si přál uskutečnit. Výsledek pošle nám a my připravíme laboratoř na míru. Zákazník pak má nad laboratoří ve vesmíru kontrolu a může do pokusů zasahovat, sbírat data a pracovat s nimi dál na Zemi."

Podobné pokusy se vědci snaží napodobovat i na Zemi. Podle Yamina ale nejde dosáhnout stejného výsledku.

„Prostředí ve vesmíru je zcela odlišné. Je tam jiný tlak, jiné teploty, žádná gravitace. Naše zařízení není jen simulátor, nějaká centrifuga, která má na zkoumané látky vedlejší efekty. To prostředí tam zkrátka je, nemusíte si ho kupovat. Něco podobného nemůžete napodobit nikde na Zemi," dodává.

První exemplář čekají celkem čtyři experimenty, které si objednal Německý výzkumný ústav. Další satelit firma SpacePharma vyšle v srpnu. Příští rok by pak chtěla do vesmíru vyslat mikrolaboratoře, které obstarají až 160 experimentů.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme