Pražské planetárium si pořídilo novou promítačku. Má čtyřikrát větší rozlišení než ta původní

Pražské planetárium představilo projekční systém za více než čtyři miliony korun. Divákům na platné ukazuje i ty nejvzdálenější a nejmenší hvězdy. Obraz má nově osm milionů obrazových bodů, což je čtyřikrát větší rozlišení, než měl dosavadní systém.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V pražském planetáriu mají novou promítačku

V pražském planetáriu mají novou promítačku | Foto: Radek Duchoň | Zdroj: Český rozhlas

„Výjimečnost toho systému je v tom, že má úžasné barevné podání. Obraz je perfektně ostrý, což je důležité pro promítání obrazu z digitálního planetária,“ popisuje zástupce ředitele planetária Jan Šifner.

Nový přístroj má rozlišení 4K. Uvnitř je šest projekčních lamp, každá má 450 wattů a je chlazená vzduchem. „Není to 3D. Používáme trojrozměrné modely. Můžeme tak létat kolem planet, kolem Země. Ve vesmíru ale nemá trojrozměrné zobrazení příliš smysl, protože člověk vidí trojrozměrně na vzdálenost 600 až 700 metrů,“ dodává Šifner.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pražském planetáriu mají nový digitální projektor. Více si poslechněte v reportáži Radka Duchoně.

Planetárium původně využívalo projekční systém z roku 2005. elektronika ale zastarala velice rychle. „Nemělo to dostatečné rozlišení, dostatečný kontrast a nejhorší bylo, že obraz se vytvářel ze dvou projektorů, takže tam víceméně bylo vždy vidět, že je obraz složený," vysvětluje zástupce ředitele planetária.

Pražské planetárium ve Stromovce, pod které spadá Štefánikova hvězdárna na Petříně a hvězdárna v Ďáblicích, dostává od města ročně na provoz asi 20 milionů korun. Návštěvníkům se otevřelo v roce 1960 a patří mezi 50 největších v Evropě. Každý rok ho navštíví několik desítek tisíc lidí.

V pražském planetáriu mají novou promítačku | Foto: Radek Duchoň

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme