Před 35 lety se do vesmíru podíval první vietnamský kosmonaut

Ze zapadlé vietnamské vísky na oběžnou dráhu Země. Pham Tuan byl prvním asijským kosmonautem, který nepocházel z Ruska. Rodák z rolnické rodiny do vesmíru letěl v rámci sovětského programu Interkosmos na palubě lodi Sojuz. Ještě předtím působil jako vojenský letec. Ve Vietnamu byl už před cestou do vesmíru hrdinou. Jako prvnímu se mu údajně podařilo sestřelit americkou létající pevnost B-52. Dnes od startu mise Sojuz 37 uplyne 35 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kosmická loď Sojuz

Kosmická loď Sojuz | Foto: http://astro.zeto.czest.pl/

O kosmonautovi Pham Tuanovi se děti ve Vietnamu učí ve škole. I většina Vietnamců žijících v Česku jméno prvního vietnamského kosmonauta dobře zná.

V době jeho vesmírné mise byl oslavovaným hrdinou. Proč se ale do kosmu vydal právě stíhací letec z Vietnamu, a ne třeba jeho zkušenější kolegové z Mongolska?

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 35 lety se do vesmíru podíval první vietnamský kosmonaut Pham Tuan. Natáčel o něm Pavel Novák

„Já si myslím, že v tom byla jistá politická vypočítavost SSSR. V době, kdy vietnamský kosmonaut zahajoval svou přípravu k letu, už více než rok cvičili ve hvězdném městečku u Moskvy jeho mongolští kolegové. Jenomže v době letu kosmické lodi Sojuz 37 se v Moskvě konaly letní olympijské hry, které byly západem sice bojkotované, leč mediálně velmi ostře sledované. Moskva byla v té době plná zahraničních novinářů a ten jeho let bylo možné výrazně více podpořit,“ vysvětluje publicista Tomáš Přibyl.

Pham Tuan byl hrdinou ve své vlasti ještě předtím, než se vrátit z oběžné dráhy. Ostruhy si vysloužil už v armádním letectvu.

„Byl nesmírně oslavovaný dávno před svým kosmickým letem. Pham Tuan byl totiž národním hrdinou. V prosinci 1972, čili 8 let před tím, než se dostal do vesmíru, údajně sestřelil americkou létající pevnost B-52 se svým MIG 21,“ říká Přibyl a pokračuje:

„Tento sestřel je dodnes brán jako rozporuplný, protože Američané tvrdí, že všechny létající pevnosti nad Vietnamem sestřelily rakety země-vzduch. Nicméně Vietnamci udělali z Pham Tuana národního hrdinu, takže když byl potom vybírán první kosmonaut, tak mu to samozřejmě velmi prospělo.“

Pham Tuan později zastával čestné funkce ve státní administrativě. Působil i na ministerstvu obrany.

Kosmonaut z nejsilnější asijské země si na let do vesmíru počkal 23 let. První čínský taikonaut vzlétl ke hvězdám v roce 2003.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme