První výstup člověka do vesmíru provázela řada problémů. Kosmonauti pak přistáli jinde

Přesně před padesáti lety přistála na jižním Urale kosmická loď Voschod 2. Uvnitř malé kapsle se tísnil velitel posádky Pavel Beljajev a pilot Alexej Leonov, který se jen pár hodin předtím vydal na vůbec první vesmírnou procházku v historii. I když to sovětská média nepřiznala, celý let provázala řada potíží a přistáním problémy zdaleka neskončily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexej Leonov

Alexej Leonov | Foto: Wikimedia, public domain

Přistávající kapsle Voschodu 2 skončila uprostřed nepřístupného terénu, a to v době sice už končící, ale stále ještě velmi mrazivé zimy.

Vrtulníkům se podařilo kapsli objevit poměrně brzy, a mohly tak potvrdit, že oba kosmonauti jsou v pořádku. V lesnatém terénu se ale nedalo přistát. V lodi přitom kvůli závadě na elektronice selhalo elektrické vytápění, a naopak větráky jely na plný výkon.

Posádka vrtulníku se pokusila shodit kosmonautům teplé oblečení, to se však zachytilo na větvích stromů. Beljajeva s Leonovem tak čekala mrazivá noc a až na druhý den k nim dostal tým záchranářů na lyžích.

Oba muže oblékli, rozdělali velký oheň, a podle některých zpráv dokonce postavili provizorní srub, kde přečkali další noc. Teprve potom kosmonauty přepravili na místo, odkud je mohl vyzvednout vrtulník.

Loď měla původně přistávat o několik hodin dříve při předchozím obletu země. Selhal ale automatický systém, který ji měl před zážehem brzdicích motorů správně zorientovat. Pilot to musel udělat ručně a navíc se oproti plánům o 46 vteřin opozdil. Toto malé zdržení znamenalo, že Voschod 2 přelétl nové místo plánovaného přistání o plných 370 kilometrů.

Skafandr se nafoukl, Leonov nemohl zpátky do lodi

Problémy provázely i samotný výstup do otevřeného kosmu. Alexej Leonov byl k lodi připoután několik metrů dlouhým pružným lanem, které ho několikrát hodilo proti trupu Vochodu. Loď se tím začala roztáčet.

Hlavní potíže ale byly se skafandrem. Ten se během pobytu v kosmu nafoukl tak, že Leonov nemohl pořádně ohýbat klouby, i když to byl neobyčejně silný muž ve špičkové kondici. Nemohl ani dosáhnout na spoušť fotoaparátu, kterou měl na stehně, a především při cestě zpátky do lodi zjistil, že se nevejde do poměrně těsné nafukovací přechodové komory.

Skafandr Alexeje Leonova vystavený ve Smithsonian National Air and Space Museum ve Washingtonu | Foto: Nijuuf - Own work Licensed under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons

Leonov po letech přiznal, že pro případy neřešitelných potíží měl ve skafandru sebevražednou pilulku a velitel měl příkaz zanechat svého kolegu samotného na oběžné dráze.

To se nakonec nestalo. Leonov nafouknutý skafandr prostě upustil do vesmíru, čímž snížil tlak až na přijatelné minimum. Musel to přitom udělat rychle, a tak riskoval kesonovou nemoc. Nicméně podařilo se mu s použitím velké síly vsoukat do přechodové komory a zavřít za sebou poklop. Jak po letech vzpomínal, ze skafandru poté vylil několik litrů potu, ve kterém stál až po kolena.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme