Raketa společnosti SpaceX krátce po startu explodovala

Start nákladní lodě Dragon se podle NASA nezdařil. Nosná raketa Falcon 9 zhruba dvě minuty po vypuštění explodovala. Nákladní loď soukromé společnosti SpaceX startovala z Mysu Canaveral na Floridě a mířila k Mezinárodní vesmírné stanici. Na palubě byly mimo jiné zásoby potravin, vody a materiál pro nejrůznější vědecké výzkumy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Start soukromé lodi Dragon se nezdařil. Nosná raketa explodovala

Start soukromé lodi Dragon se nezdařil. Nosná raketa explodovala | Zdroj: Reuters

První dvě minuty letu vypadaly zcela normálně. První potíže nastaly zhruba ve výšce 45 kilometrů, kdy se kolem rakety objevil oblak páry nebo dýmu.

Poté se od špičky rakety rozšířila exploze, která během několik vteřin rozmetala celý stroj na drobné úlomky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Neúspěšný start nákladní lodě Dragon by mohl ohrozit zásobování posádky na ISS, tvrdí odborník na kosmologii Lukáš Přibyl

Prezident firmy SpaceX Gwynne Shotwell dnes řekl, že rakety Falcon 9 do vesmíru několik měsíců nepoletí. Společnost zatím zjišťuje, proč jedna z nosných raket krátce po startu explodovala.

Inženýři společnosti SpaceX hovoří o anomálii během letu, kdy raketa procházela největším mechanickým namáháním.

Podle Elona Musk, majitele SpaceX lze zatím s jistotou říci pouze to, že ve vyšším stupni rakety došlo k přetlaku v nádrži s tekutým kyslíkem.

Je to první vážná nehoda rakety Falcon 9. Podle odborníka na kosmonautiku Lukáše Přibyla tak šlo spíše o mimořádnou událost než systémové selhání.

„Pro společnost SpaceX to žádný velký problém nebude. Je to první selhání této rakety. Před tímto selháním letělo 18 raket bez ztráty kytičky,“ upřesňuje Přibyl.

Nepodařený start lodi ale ohrožuje především zásobování Mezinárodní vesmírné stanice. Zásobování doposud zajišťovalo pět různých lodí z USA, Evropy, Japonska a Ruska

„Během devíti měsíců selhaly tři různé nákladní lodě, které vozí zásoby na Mezinárodní vesmírnou stanici,“ upozorňuje Přibyl a dodává:

„Na vesmírné stanici jsou zásoby jen do začátku září. V plánu jsou ještě dva starty do začátku září, kdy dojdou kosmonautům zásoby, ale už se dostáváme k pomyslné červené hranici. Tři havárie po sobě, to už je trochu moc.“

Dragon je v současné době jediným nákladním plavidlem, které je určeno k opětovnému přistání na Zemi. Evropské i ruské zásobovací lodě při návratu po vstupu do atmosféry shoří.

Ondřej Himmer, Marie Machytková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme