Roboti za dvacet let na Marsu? Technologicky tomu nic nebrání, říká odborník

Snaha osídlit planetu Mars nabírá nové rozměry. Americký úřad pro letectví a kosmonautiku NASA představil první prototypy humanoidních robotů, které chce na rudou planetu poslat už za dvacet let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robot NASA zvaný Valkyrie nebo také R5

Robot NASA zvaný Valkyrie nebo také R5 | Foto: NASA

Stroje měří skoro dva metry, váží více než 130 kilogramů a jsou podobné hrdinům filmových Hvězdných válek. Jméno Valkýra dostali roboti po bojovnicích ze severských bájí.

Podle odborníka na kosmonautiku a šéfredaktora serveru Kosmonautix.cz Dušana Majera je fakt, že roboti do dvaceti let odcestují na Mars, uvěřitelný. „Nevíme, co se za ten čas může stát, ale z čistě technologického hlediska tomu nic nebrání,“ říká Majer. NASA podle něj už zkušenosti s humanoidními roboty má.

Na ISS už prý několik let humanoidní robot pobývá a pomáhá tamní posádce s rutinními úkoly. Dokáže třeba pomocí svých robotických rukou ovládat některé přepínače. Podle odborníka budou roboti muset ještě projít úpravami a vylepšeními, aby pobyt na Marsu zvládli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na kosmonautiku Dušan Majer popisuje humanoidní roboty Valkýry

Může se také stát, že roboti budou vyslaní na Mars ještě dříve, než samotní kosmonauti, aby jim tam připravili základnu. „Měli by tam působit jako slouhové, pomocníci a asistenti pro lidskou posádku,“ podotýká Majer. Roboti by měli kosmonautům na Marsu pomáhat s rutinními úkoly, aby jim ušetřili potřebný čas.

Roboti člověka nenahradí

Že by ale humanoidní roboti svou prací nahradili člověka, se Majer nebojí. „Při současném vývoji techniky se to očekávat nedá. Stroje se pohybují jen tak, jak jsou naprogramované, zatímco člověk je mnohem flexibilnější,“ vysvětluje Majer.

Jako příklad uvádí situaci, kdy kosmonauta zaujme kámen, sehne se pro něj, rozbije ho a prozkoumá. Stroji naopak trvá příliš dlouhou dobu, než kámen vůbec zanalyzuje a dostane pokyn od řídícího střediska, aby operaci provedl. Časový rozdíl je zde podle Majera znatelný.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme