Ruští vědci chtějí kolonizovat Měsíc. Prvním krokem je orbitální stanice

Krátce poté, co Američané úspěšně otestovali novou vesmírnou loď Orion, ruská vláda dostává k projednání ambiciózní plány na budoucí vývoj kosmického programu. Vědci z předních ruských institucí v nich počítají třeba s novou těžkou raketou pro lety k Marsu nebo s vybudováním orbitální stanice kolem Měsíce a jeho postupnou kolonizací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z představ budoucí mise k Měsíci

Jedna z představ budoucí mise k Měsíci | Foto: NASA

Podle publicisty a odborníka na kosmonautiku Pavla Toufara jde právě a především o reakci na první zkušební start nové americké kosmické lodi Orion.

„Rusové vždycky hráli na národní hrdost. Přišli o kosmodrom Bajkonur v Kazachstánu, kde mají pronajaté území, nyní přišli o raketové továrny v Dněpropetrovsku na Ukrajině. V kosmickém programu v podstatě 20 let tápají. Sice zásobují kosmickou stanici ISS a vozí tam posádky, ale novou kosmickou loď nemají a novou kosmickou raketu – na které pracovali 10 let – teprve vyzkoušeli,“ vysvětluje Toufar.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech ruských vědců kolonizovat Měsíc mluvil publicista a odborník na kosmonautiku Pavel Toufar

Vicepremiér Dmitrij Rogozin ve čtvrtek řekl, že v roce 2030 bude na Měsíci obydlená základna a že odtamtud bude Rusko vozit nerostné zdroje.

„Nikdo nespočítal, kolik to bude stát, nejsou pro to prostředky, možná je to i reakce na vnitřní ekonomickou situaci. Zase takový příslib. Když to řeknu lidově: Chleba bude dražší, ale brzy budeme mít nerosty z Měsíce a budeme se mít lépe. Prostředky vložené do kosmického programu nikdo nikdy do běžného spotřebitelského koše nevrátil,“ upozorňuje publicista.

Měsíc je podle Toufara historicky magickým cílem jak Spojených států, tak i Ruska a nově třeba i Číny. Toufar se však obává, že pod rouškou civilních plánů Ruské federace se skrývá vojenský kosmický program.

„Američané už několikrát úspěšně vyzkoušeli bezpilotní miniraketoplán. Rusové tvrdí, že něco takového také chystají a nedávno řekl prezident Putin: Budeme chystat nové kosmické antiraketové zbraně,“ varuje odborník na kosmonautiku.

Ondřej Himmer, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme