Šířit wifi z vesmíru možná umožní balony plné helia. Číňané je otestují do června

Číňané chtějí šířit bezdrátový internet z vesmíru prostřednictvím balonů na solární pohon. Tunoví obři by se měli vznášet výše než dopravní letadla. První zkušební lety se zvířecím pasažérem chtějí vědci poslat vzhůru do konce roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Balón, ilustrační foto

Balón, ilustrační foto | Foto: stock exchange, Tibor Fazakas

Ve vzdálenosti až 100 km od země se možná budou již brzy pohybovat tunu vážící kolosy plné hélia. Za projektem, jehož cílem je šíření bezdrátového internetu z vesmíru, stojí jihočínská společnost Kchuang-čch' Science, která o balonech mluví jako o technologických obrech.

Balony plné helia mají fungovat podobně jako satelity, ovšem za mnohem méně peněz. Oproti klasickým satelitům jsou prý až desetkrát levnější. Pohybovat se přitom mají dvacet až sto kilometrů nad zemským povrchem, tedy výše než dopravní letadla, ale níže než družice.

První testy bez pasažéra se mají uskutečnit do června na Novém Zélandu. Vědci se na tom dohodli s novozélandskými aerolinkami už vloni v listopadu při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Wellingtonu. Další pokusy se prý uskuteční v africkém Kongu.

Balón projektu Loon | Foto: Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Balony by v budoucnu mohly sloužit také k přepravě pasažérů. Číňané chystají zkušební lety, realizovat by je chtěli do konce letošního roku.

Nápad vyslat do vesmíru balony, jež by kromě cestování nebo šíření wi-fi signálu sloužily i při záchranných operacích, není úplně původní. Podobný projekt, který si klade za cíl dostat internet i na těžko dostupná místa díky stratosférickým balonům, už v roce 2013 představila společnost Google pod názvem Project Loon it All.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme