Slavný fyzik Hawking poletí do vesmíru. ‚Už jsem si myslel, že mě nikdo nevezme‘

Miliardář Richard Branson splní odvěký sen britského kosmologa Stephena Hawkinga. Nabídl mu totiž místo ve své vesmírné raketě na cestě do vesmíru. Půjde tak o Hawkingovu první návštěvu míst, jejichž studiu zasvětil celý svůj život.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stephen Hawking

Stephen Hawking

„Už jsem si myslel, že mě nikdo nevezme, a pak mi Richard Branson nabídl místo ve Virgin Galactic. A já hned odpověděl ano. Od té chvíle jsem nezapochyboval,“ řekl vědec v rozhovoru pro Good Morning Britain na britské stanici ITV.

V roce 1963, ve věku pouhých 21 let, Hawkingovi diagnostikovali amyotrofickou laterální sklerózu (zkráceně ALS). Tehdy mu lékaři předpovídali dva roky života. Hawking od té doby významně přispěl k rozvoji kosmologie a stal se jedním z nejznámějších vědců světa. Teď má 75letý fyzik konečně možnost spojit předmět svého dlouholetého teoretického studia s praxí.

Do okřídlené vesmírné rakety společnosti Virgin Galactic se vejde šest pasažérů a dva piloti. Model SpaceShipTwo je přizpůsoben na cesty „vesmírných turistů“. Branson chtěl uskutečnit první komerční let už v roce 2009, plánovaný start ale odložila série problémů. Při havárii prototypu v roce 2014 zemřel jeden z pilotů.

Své plány ohledně vesmírného turismu nedávno odhalil i Elon Musk, který chce dvojici pasažérů vyslat na Měsíc a zpátky už příští rok. Zatímco dvojice za let zaplatila nespecifikovanou, ale významnou částku, Hawkingova cesta je zdarma.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme