Sojuz přivezl k ISS tři nové členy posádky, spojení se stanicí provázely potíže

U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) přistála po téměř sedmihodinovém letu ruská vesmírná loď Sojuz TMA-19M s tříčlennou mezinárodní posádkou. Podle agentury TASS se manévr neobešel bez problémů, oproti plánu se Sojuz spojil s přistávacím modulem ISS s desetiminutovým zpožděním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sojuz TMA-19M startuje z kosmodromu Bajkonur

Sojuz TMA-19M startuje z kosmodromu Bajkonur | Zdroj: Reuters

Podle televizních záběrů se loď k přistávacímu uzlu několikrát přiblížila, ale spojení se neuskutečnilo. Kosmonauti proto museli vypnout režim automatického přiblížení a manévr řídili ručně.

Ruská kosmická agentura Roskosmos poté uvedla, že zařízení zajišťující automatické spojení s ISS selhalo. Ruční manévr, který řídil velitel lodi Jurij Malenčenko, proběhl bez problémů.

Přehrát

00:00 / 00:00

K ISS letí noví členové posádky. Zajímavosti o členech letu přiblížil publicista Pavel Toufar

Vesmírná loď na oběžnou dráhu dopravila tři kosmonauty. Vedle Malenčenka na palubu ISS zamířili Američan Timothy Kopra z NASA a Brit Timothy Peake. Ten je oficiálně prvním britským astronautem.

Britů už sice bylo ve vesmíru několik, předchůdci Peaka ale měli americké občanství. Britská občanka Helen Sharmanová zase letěla na ISS v soukromém projektu a tamní vláda ji neuznala jako první britskou kosmonautku.

„To je takový britský konzervatismus. Takže až nyní je oficiální vládní kosmonaut na oběžné dráze Tim Peake, protože je členem týmu ESA,“ vysvětlil publicista a odborník na vesmír Pavel Toufar.

Posádku tvoří (zleva) Brit Timothy Peake, Rus Jurij Malenčenko a Američan Tim Kopra | Foto: Reuters

Rus Jurij Malenčenko se do vesmíru vydal už pošesté, a pokud svou misi zdárně dokončí, s 815 dny na oběžné dráze se zařadí za krajana Genadije Padalku na druhé místo v pořadí kosmických veteránů.

„Užil si při kosmických letech ledacos. Letěl na stanici Mir, pracoval na ISS, létal s kosmickými loděmi Sojuz, letěl na americkém raketoplánu. Přistával nikoliv v aerodynamickém sestupu, ale při balistickém sestupu, a všechno vždycky dokonale zvládl. Udělal také husarský kousek, když si v roce 2003 vzal na dálku, když byl na orbitální stanici, Američanku ruského původu Jekatěrinu Dimitrijevovou,“ poznamenal Pavel Toufar na konto čtyřiapadesátiletého astronauta.

Noví členové posádky ISS mají zůstat na oběžné dráze do 5. června příštího roku. Na palubě mezinárodní stanice očekávají trojici Rusové Michail Kornijenko a Sergej Volkov a Američan Scott Kelly.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme