Sýr v prášku, tuňák v konzervě a 11metrový 'byt'. Roční simulace pobytu na Marsu skončila

Šestice vědců strávila celý minulý rok v izolaci v malé stanici na hoře Mauna Loa, nejvyšší havajské sopce. Vědci žili rok bez čerstvého vzduchu a jedli jen konzervované potraviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Člověk na Marsu

Člověk na Marsu | Foto: NASA, flickr.com, CC BY-NC 2.0

Vědci se při této simulaci snažili maximálně napodobit podmínky života na Marsu. Mise na Mezinárodní vesmírné stanici totiž obvykle trvají půl roku, mise na Mars by mohla trvat od jednoho do tří let. Proto je nutné zjistit, jak se budou chovat lidé zavření v malém prostoru a takřka bez soukromí po takto dlouhou dobu.

Skupina žila na sopce Mauna Loa ve stanici ve tvaru kopule o průměru 11 metrů a o výšce 6 metrů. Každý měl k dispozici vlastní pokoj, který byl ale velmi malý a bylo v něm jen lehátko a pracovní stůl.

Skupina mohla opustit stanici, ale mohli se pohybovat jen v okolí stanice, a to pouze ve skafandrech. Mohli sice komunikovat s rodinou a přáteli po internetu, ale maximálně 20 minut denně. Jedli výhradně potraviny jako sýr v prášku nebo tuňáka v konzervě.

Během mise, kterou uspořádala Havajská univerzita a financovala ji NASA, museli vědci vyřešit řadu problémů a krizových situací. Například se museli vyrovnat s dvoutýdenním výpadkem vodovodního systému.

Mise na Mars je reálná

Mise se zúčastnil francouzský astrobiolog, německá astrofyzička a čtyři Američané – letecký inženýr, architekt, geoložka a lékařka Sheyna Giffordová. Ta také psala blog, ve kterém napsala, že se těší na dovolenou a že si na vizitku nechá napsat „prosím, mluvte pomalu, omlouvám se, že nevím nic o posledních filmech a ani o kandidátech na vysoké politické funkce.“

Podle francouzského vědce Cypriena Verseuxe je mise na Mars možná. A to nejen technologicky, ale i z psychologického hlediska. Podle Tristana Bassingthwaightea, jednoho ze členů experimentu, bude pro úspěch cesty na Mars nejdůležitější způsob výběru posádky. Ta musí být složena tak, aby spolu dokázali vycházet.

Z tohoto experimentu vznikne manuál pro předcházení osobních konfliktů pro další podobné experimenty a samozřejmě i pro případnou misi na Mars. Už teď NASA plánuje dva další osmiměsíční experimenty na roky 2017 a 2018. Na jejich účastníky vypsala NASA konkurz, do kterého se můžete přihlásit do 5. září 2016.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme