Test před startem nevyšel. Raketa Falcon 9 na odpalovací rampě explodovala

Na odpalovací rampě Kennedyho vesmírného střediska explodovala raketa Falcon 9. Zatím nejsou informace o případných obětech nebo zraněných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výbuch Falcon 9

Výbuch Falcon 9 | Zdroj: Reuters

Snímky z místa nehody ukazují kouř nad celým komplexem, který leží na Mysu Canaveral ostrova Merritt na Floridě ve Spojených státech. Exploze a několik následných výbuchů byly prý slyšet několik kilometrů daleko.

Šlo o nepilotovanou raketu. Společnost SpaceX řekla agentuře Reuters, že nikdo nebyl zraněn, raketa však byla zcela zničena. Nad Floridou přechází tropická bouře Hermine, což podle některých médií přispělo k výbuchu. Podle Jana Koláře, ředitele České kosmické kanceláře je to však málo pravděpodobné.Kolář také dále řekl, že raketa vybuchla při rutinní pozemní zkoušce, při které se testuje funkčnost všech systémů.

Raketa měla v sobotu vynést na oběžnou dráhu izraelský komunikační satelit Amos 6. Ten má podle některých informací mimo jiné obsahovat zařízení patřící Facebooku. Ten se tímto způsobem snaží rozšířit internet po celém světě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výbuch rakety Falcon 9 popisuje ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář

Raketa Falcon 9 patří soukromé společnosti SpaceX a používá se i k zásobování Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Raketa Falcon 9 explodovala také v červnu 2015. Příčinou byl tehdy patrně únik helia. „Tato raketa však explodovala asi až 2 a půl minuty po startu," řekl Kolář.

Společnost SpaceX, která patří miliardáři Elonu Muskovi, se snaží vyvinout opakovaně použitelné rakety a zavést tak cenově dostupné soukromé cesty do vesmíru. „Pro soukromé dobývání vesmíru je to velká rána. V příštím roce plánovali pilotovaný let rakety Falcon 9. Spoléhala na ně i NASA," popsal situaci Jan Kolář.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme