Třicetimetrový asteroid 2013 TX68 minul Zemi v bezpečné vzdálenosti

Očekávaný asteroid s kódovým označením 2013 TX68 nakonec proletěl kolem Země o několik hodin dříve, než astronomové předpokládali. Minul ji v bezpečné vzdálenosti téměř 4 miliony kilometrů, i když podle některých předpovědí se mohl přiblížit až na necelých 30 tisíc kilometrů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povrch asteroidu Vesta

Povrch asteroidu Vesta | Foto: NASA

Přesnou vzdálenost asteroidu od Země zatím astronomové neznají.

„Hledací programy hlavně ve Spojených státech intenzivně pátrají, aby se jim toto těleso podařilo znovu nalézt,“ říká astronom a vedoucí observatoře na Kleti Miloš Tichý.

O asteroidu, který má zřejmě kolem 30 metrů v průměru, tak mají astronomové jen nepřesné informace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kolem Země bezpečně prolétl zhruba třicetimetrový asteroid s názvem 2013 TX68. Více astronom a vedoucí observatoře na Kleti Miloš Tichý

Je to proto, že v roce 2013, kdy byl objeven, ho pozorovali jen velmi krátkou dobu, asi deset dní. Což není dost k tomu, aby dokázali jeho oběžnou dráhu určit zcela přesně.

Potom zmizel v blízkosti Slunce a teď se k Zemi blížil ze směru přímo od něj. Tím pádem byl na obloze většinou během dne a nedal se tedy pořádně pozorovat.

„Když máme málo pozorování jako bohužel v tomto případě, tak nemáte jednu definitivní dráhu, ale drah, které by to mohly být, vám vyjde několik desítek, proto to bylo takto rozeseto kolem Země,“ vysvětluje Tichý.

Americká NASA (Národní úřad pro letectví a kosmonautiku) však tento asteroid už asi před měsícem vyřadila ze seznamu známých těles, které mohou Zemi v příštích sto letech zasáhnout.

„Ještě minulý týden byl velice nebezpečný, protože hrozil srážkou příští rok v září,“ dodává astronom.

Průlety asteroidů nejsou neobvyklé

Podle webu Minor planet center, což je oficiální instituce, která se sledováním asteroidů, planetek a komet zabývá, jsou průlety podobně velkých těles kolem Země poměrně časté.

Asteroid 2013 TX68 proletěl přibližně před 16 hodinami a jen od té doby eviduje centrum dalších pět průletů. Většinou se jednalo o tělesa, která prolétala ještě výrazně dál, přes 10 milionů kilometrů od Země.

Bylo mezi nimi ale i jedno prakticky stejně velké těleso, které prolétalo přibližně stejně daleko, a to bez jakékoliv pozornosti, což je dané právě tím, že u tělesa 2013 TX68 se neznala přesná trajektorie.

Ondřej Himmer, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme