V Bratislavě vystavují předměty z vesmírných výprav, je mezi nimi i první slovenská družice

Více než dvě stě exponátů z vesmírných misí Sovětského svazu i Spojených států je pod jednou střechou a lidé si je mohou přijít prohlédnout. Některé z nich dokonce vůbec poprvé. Na bratislavské výstavě Cosmos Discovery je k vidění například skutečná paluba vesmírné stanice nebo část rakety Saturn 5, která pomohla vynést na Měsíc misi Apollo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raketa Sojuz s tříčlennou posádkou odstartovala z kosmodromu Bajkonur

Raketa Sojuz s tříčlennou posádkou odstartovala z kosmodromu Bajkonur | Zdroj: Reuters

Jedním z nejvzácnějších exponátů výstavy je část komory z obřího motoru rakety Saturn 5. Připomíná tak časy prvních letů na Měsíc. Motor po vyhoření přibližně ve výšce 110 kilometrů dopadl na hladinu Atlantiku, kde se roztříštil. Poté na dlouhou dobu skončil na oceánském dně.

"V roce 2013 se jeden známý americký podnikatel rozhodl, že se pokusí motor vylovit. Během toho nalezl i motory z Apolla 11, letu prvních lidí na měsíc,“ říká kurátor výstavy Pavel Toufar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na výstavě bude k vidění více než dvě stě exponátů. Vesmírnou expozici popisuje Linda Nagyová.

Na otevření výstavy přišel i vojenský pilot, plukovník Michal Fulier. Na svůj let do vesmíru se připravoval s prvním slovenským kosmonautem Ivanem Bellou. Společně absolvovali náročný výcvik a následně působili na orbitální stanici Mir v kosmické lodi Sojuz. Na tuto misi se intenzivně připravovali téměř rok.

„Někdo se tam dostane, když absolvuje tři roky tréninku. Někdo i za čtyři, pět, sedm nebo i deset let,“ vysvětluje Fulier.

Součástí je i první slovenská družice

Na výstavě je také k vidění například kosmický inkubátor na křepelčí vajíčka. Právě v něm se ve vesmíru vylíhly křepelky. „Poprvé se ptáci dokonce vrátili živí na Zemi,“ říká Jakub Kapuš ze Slovenské organizace pro vesmírné aktivity.

Součástí expozice je i vývojový prototyp první slovenské družice, která by měla být v nejbližších měsících vyslána do kosmu. Na její palubě se budou provádět různé experimenty, mezi nimi například pozorování vysoké atmosféry Země.

Cena odstartování družice se v současnosti pohybuje okolo sta tisíce eur. Bratislavská výstava bude přístupná veřejnosti až do 7. ledna 2016.

Linda Nagyová, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme