V Kazachstánu přistála vesmírná loď Sojuz s částí posádky ISS

Na Zemi se vrátili někteří členové posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Ruská vesmírná loď Sojuz brzy ráno úspěšně přistála na kazašské stepi, pokryté sněhovým popraškem. Bezpečnost při přistání zajišťovala armáda. Na místě bylo asi 300 vojáků, vrtulníky i letadla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z členů posádky ISS, Němec Alexander Gerst

Jeden z členů posádky ISS, Němec Alexander Gerst | Zdroj: Reuters

Rus Max Surajev, Američan Reid Wiseman a Němec Alexander Gerst strávili na orbitě skoro půl roku.

Přistávací modul ruského Sojuzu se od Mezinárodní vesmírné stanice oddělil v půl druhé ráno a na step nedaleko města Arkalyk dosedl těsně před pátou hodinou.

Záchranářům kvůli mlze chvíli trvalo, než modul našli. Všichni astronauti jsou ale v pořádku, přestože přetížení 5G při návratu a několikaměsíční pobyt ve stavu beztíže se podepsaly na jejich kondici.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návratu části posádky Mezinárodní vesmírné stanice mluvil odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl

„Ve stavu beztíže tělo nesmírně ochabne, srdíčko nepotřebuje překonávat zemskou gravitaci, takže nepotřebuje pumpovat, jak má,“ vysvětluje odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl.

Návrat astronautů z ISS podle něj není možné považovat za rutinu. „Nesmíte, nemůžete si dovolit něco přehlédnout nebo něco zanedbat, podcenit. Nemusíme jít ani do dávné minulosti – dva týdny zpět právě k Mezinárodní kosmické stanici startovala zásobovací raketa Antares a v plamenech se několik desítek sekund po startu zřítila zpět na americký kosmodrom Wallops. Takže jistá pokora před tou rutinou je, myslím si, hodně na místě,“ upozorňuje.

Astronauti s sebou přivezli také mušky octomilky, které se se v rámci pokusu vylíhly ve vesmíru. Zkoumalo se, jaký je vliv stavu beztíže na vývoj organismů.

Provoz Mezinárodní vesmírné stanice momentálně zajišťuje tříčlenná posádka. Už 23. listopadu ji ale doplní nová trojice kosmonautů ze Spojených států, Ruska a Itálie.

Němec Alexander Gerst, Rus Maxim Surajev a Američan Reid Wiseman po přistání v kazašské stepi | Foto: Reuters

Veronika Sedláčková, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme