V Německu spadl půltunový meteorit, místo dopadu vypočítali Češi

V Německu našli první úlomky půltunového meteoritu, který v neděli 6. března ozářil oblohu nad Rakouskem, Bavorskem a částečně také nad Čechami. Objevili ho díky výpočtům českých astronomů, kteří přesně určili jeho dráhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Více než půltunový meteorit ozářil noční oblohu nad jihozápadem Čech. Dopadl v Německu

Více než půltunový meteorit ozářil noční oblohu nad jihozápadem Čech. Dopadl v Německu | Zdroj: ČTK

„Pro tyto účely provozujeme evropskou bolidovou síť, jejíž centrum je v Astronomickém ústavu Akademie věd v Ondřejově. Na našem území máme nejmodernější kamery pro tento účel. Díky tomu byly kamery schopny zachytit na šesti místech průlet bolidu. Jsou to jediné použitelné snímky na určení trajektorie,“ vysvětlil vedoucí Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Pavel Spurný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se českým vědcům podařilo určit místo dopadu meteoritu, vysvětluje vedoucí Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Pavel Spurný

Bolid vstoupil do atmosféry nad Rakouskem a Bavorskem ve 22:36:51 a při téměř strmém letu postupně brzdil a rozpadal se. Světelnou dráhu dlouhou 72 kilometrů těleso uletělo za 5,5 sekundy. Díky malé vstupní rychlosti, strmé dráze, velké počáteční hmotě a soudržnosti materiálu přestal bolid svítit až 17,6 kilometru nad zemí.

„Takto hluboký průnik je u bolidů velmi vzácný, což dokresluje fakt, že za několik desítek let našich systematických pozorování jsme pozorovali takto malou koncovou výšku jen zcela výjimečně,“ poznamenal Spurný. Podle něj je zřejmé, že na zemský povrch dopadl velký počet úlomků o hmotnosti od gramů po kilogramy.

25 meteoritů s rodokmenem

Místo dopadu meteoritů leží převážně na území Německa, severně od řeky Inn a je zhruba ohraničeno městy Stubenberg na západě a Ering na východě. Největší meteority by měly být v lesním porostu východně od Stubenbergu. Stubenberg je také zatím neoficiálním pojmenováním meteoritu.

Čeští astronomové druhý den po přeletu bolidu oznámili německým kolegům polohu pádové oblasti a ihned začaly první pokusy o nalezení meteoritu.

Nyní je známo zhruba 25 meteoritů s rodokmenem, tedy meteoritů, jejichž dráha byla určena z přístrojových pozorování. Z toho v 15 případech se na výpočtu podíleli čeští astronomové. „Je to pořád ještě velmi vzácná událost,“ dodal vedoucí Oddělení meziplanetární hmoty.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme