V těsné blízkosti Země proletěl asteroid o průměru půl kilometru

Rychlostí přes 56 tisíc kilometrů za hodinu proletěl kolem Země veliký asteroid 2004 BL86. Nepředstavoval žádné nebezpečí. Pro astronomy se ale jednalo o velmi významnou událost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povrch asteroidu Vesta

Povrch asteroidu Vesta | Foto: NASA

„Nejtěsnější přiblížení bylo 1,2 milionu kilometrů, což je asi třikrát tak daleko, jak je od nás Měsíc. Těleso má průměr přibližně půl kilometru – tam je obrovská nejistota v jeho velikosti. Po dnešku bychom měli být moudřejší,“ říká odborník na vesmír a kosmonautiku Tomáš Přibyl.

Asteroid je podle něj velký zhruba jako dvě hory Říp, z kosmického hlediska se ale prý jedná o drobečka. Největší asteroidy totiž mají průměr až tisíc kilometrů.

Asteroidů jsou sice statisíce, stále je ale obklopuje řada tajemství a nejasností. K zemi se dostanou jen zřídkakdy a takto těsné přiblížení je podle Přibyla poměrně vzácnou událostí. Příští podobně blízké setkání s asteroidem nastane až v roce 2027.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průletu asteroidu v těsné blízkosti Země mluvil odborník na vesmír a kosmonautiku Tomáš Přibyl

„Průlet nám umožní odhalit, nakolik jsou naše matematické a pozorovací modely přesné. Dále můžeme zjistit jeho chemické složení, fyzikální složení, chování, třeba i jeho přesnou oběžnou dráhu,“ vysvětluje.

Jedná se o unikátní možnost dozvědět se něco víc o pravidlech vesmíru. „Podobně velké těleso zhruba jednou za 100 tisíc let do naší matičky Země narazí a myslím si, že v takovém případě je pravidla dobré znát,“ dodává Přibyl.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme