Vesmírem už 20 let létá Magion 4 - první česká družice

Přesně před 20 lety vyslala samostatná Česká republika do vesmíru svoji první družici – Magion 4. Na oběžnou dráhu odstartovala z ruského kosmodromu Pleseck, stejně jako předchozí československé sondy Magion 1 až 3. Družice měřila například magnetické a elektrické pole Země a optické jevy v atmosféře – jako třeba polární záři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Planeta Země (ilustrační foto)

Planeta Země (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Magion 4 ukončil svoji misi v září 1997. Doteď ovšem létá kosmem, ačkoli už vědcům neposílá žádná data.

Ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář v této souvislosti připomněl, že do vesmíru bylo vypuštěno celkem pět družic typu Magion.

Přehrát

00:00 / 00:00

20 let první české družice. Významný den okomentoval ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář

„Celá tato série sloužila jednomu hlavnímu vědeckému cíli – zkoumání toho, jak vypadá magnetosféra a ionosféra, odtud název Magion, a hlavně toho, jak vypadá vzájemné působení těchto sfér při interakci se slunečním větrem,“ vysvětlil Jan Kolář.

První Magion vzlétl už v roce 1978, poslední v roce 1996. Podle Koláře byla tato série pěti družic světovým unikátem.

„Vlastně se dá říct, že Československo je svým způsobem průkopníkem malých družic, které teď prožívají velký boom,“ uvedl s tím, že po Magionu 5 už Česká republika do vesmíru vyslala pouze jednu družici – v roce 2001 satelit jménem Mimosa.

Družice Magion 4 | Foto: Český rozhlas

ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme