Vesmírný modul Philae úspěšně přistál na kometě vzdálené 510 milionů kilometrů

Vesmírný modul Philae dnes úspěšně přistál na povrchu 510 milionů kilometrů vzdálené komety Čurjumov-Gerasimenko. Oznámilo to řídící středisko Evropské vesmírné agentury (ESA) v německém Darmstadtu. Přistání modulu na kometě završilo desetileté vesmírné putování mateřské sondy Rosetta a je významným vědeckým milníkem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vesmírný modul Philae úspěšně přistál na kometě vzdálené 510 milionů kilometrů

Vesmírný modul Philae úspěšně přistál na kometě vzdálené 510 milionů kilometrů | Foto: ESA

Zpráva o přistání přišla krátce po 17. hodině středoevropského času - zhruba půl hodiny poté, co modul na poměrně prašný a pórovitý povrch vesmírného tělesa skutečně dosedl. Právě tak dlouho totiž trvala cesta signálu od komety k Zemi.

V řídícím středisku v Darmstadtu v tu chvíli propukli všichni zúčastnění v jásot a ředitel ESA Jean-Jacques Dordain to v emotivní řeči krátce poté označil za "obrovský krok vpřed" v prozkoumávání vesmíru.

Přehrát

00:00 / 00:00

O misi evropské kosmické sondy Rosetta mluvil ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář

Evropská mise je pokládána za milník v dějinách letů do kosmu, protože na některé z komet přistálo vůbec první těleso vyrobené lidmi.

Fáze sestupu stokilogramového zařízení na kometu byla zřejmě nejnapínavější částí zatím deset let trvající mise, jejímž cílem je získat informace o vzniku sluneční soustavy před zhruba 4,6 milionu let. Komety totiž údajně obsahují převážně nezměněný materiál z té doby.

Evropská sonda Rosetta - cíl mise a technická data | Foto: ČTK

Přistání v lokalitě nazvané Agilkia proběhlo bez problémů i přesto, že před odpoutáním modulu od mateřské sondy vědci zjistili závadu na tryskách, které měly pomoci udržet zařízení na povrchu komety. Předpoklady expertů, kteří se domnívali, že by k dosednutí Philae měly stačit kotvící harpuny, se tak nakonec vyplnily. Podle řídícího týmu je sonda v pořádku a komunikuje.

Minilaboratoř Philae má měřit magnetické pole, pořizovat snímky nebo odebrat vzorky z povrchu i pod povrchem.

Sondu Rosetta s přistávacím zařízením vynesla do vesmíru 2. března 2004 raketa Ariane 5 z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guayaně. Rosetta kolem komety krouží od letošního srpna.

Přistání modulu Philae na kometě mohou provázet velká rizika

Číst článek

Pracovníci Evropské vesmírné agentury oslavují úspěšné přistání modulu | Foto: ESA

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme