Z Bajkonuru vzlétl první sputnik i Gagarin. Kosmodromu je 60 let

První vesmírná družice, první člověk ve vesmíru, první orbitální stanice Země. To je výčet sovětských kosmických úspěchů, který má ještě jednoho společného jmenovatele. Všechny tyto přelomové lety odstartovaly z kosmodromu v Bajkonuru. Vesmírné středisko slaví pomyslné šedesáté narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpalovací rampa kosmodromu Bajkonur

Odpalovací rampa kosmodromu Bajkonur | Foto: ESA

Kosmodrom Bajkonur se stal jedním ze symbolů úspěchů Sovětského svazu ve vesmírných závodech se Spojenými státy.

Jedné říjnové noci roku 1957 z něj odstartovala raketa s družicí Sputnik 1 a v dubnu 1961 také let Vostok 1 s Jurijem Gagarinem na palubě. Přelomový let inspiroval i českého skladatele Gustava Broma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kosmodrom Bajkonur byl kolébkou sovětského vesmírného programu. Po 60 letech je stále v provozu. Podrobnosti zjišťoval Viktor Daněk

„Jsem obyčejný Rus,“ říká o sobě Gagarin na dobovém záznamu, přestože se pro miliony lidí stal hrdinou.

Kosmodrom na jihu Kazachstánu začala Sovětská armáda 2. června 1955, tehdy ještě pod neatraktivním názvem Vědeckovýzkumná pokusná střelnice číslo pět. Původně šlo o zařízení na testování mezikontinentálních raket. A proč padla volba právě na Kazachstán?

„Potřebujete rozlehlou oblast, kam mohou beztrestně padat rakety v průběhu havárií při stratu nebo také vypotřebované odhazované stupně. Bylo potřeba rozsáhlou oblast i proto, aby po celé trase letu raket bylo možné vybudovat sérii sledovacích stanic,“ vysvětluje publicista a odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl a dodává:

„Na to navazuje i ta hlavní skutečnost – utajení. Začala se budovat střelnice, která měla být co nejdál od všech zvídavých očí.“

Kazašský Bajkonur je dodnes v lecčem unikátní a podle Tomáše Přibyla je to zřejmě nejlépe vybavený kosmodrom na světě.

„Je to celá síť sledovacích stanic, letiště, stovky kilometrů železnic, hangáry pro přípravu raket, špičkových sond, družic a tak dále. Město, které vzniklo na zelené louce na místě dnešního Bajkonuru, mělo v době největší slávy v 80. letech 100 tisíc obyvatel. Bajkonur je jediný, jedinečný a dnes nenahraditelný,“ dodává Přibyl.

S rozpadem Sovětského svazu se Bajkonur ocitl na území Kazachstánu. Rusko si ho pronajímá za v přepočtu téměř tři miliardy korun ročně. Kosmodrom ale potřebuje také investice.

Rusko chce proto svůj vesmírný program postupně přesunout na nově budované středisko Vostočnyj na východě země v Amurské oblasti.

Bajkonur | Foto: Wikipedia Commons

Anna Jadrná, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme