Zemřel přední český astronom Antonín Rükl. Vědu o vesmíru chtěl přiblížit široké veřejnosti

Ve věku 83 let zemřel v noci z pondělí na úterý uznávaný český astronom Antonín Rükl. Popularizátor astronomie stál dlouhou dobu v čele pražského planetária. Napsal také řadu knih pro širokou veřejnost a své publikace sám ilustroval. Například jeho atlas Souhvězdí vyšel v překladu do jedenácti jazyků.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Planetárium v létě

Planetárium v létě | Foto: Antonín Rükl

Antonín Rükl se astronomii věnoval od sedmnácti let. Když mu bylo dvacet sedm, začal pracovat v planetáriu a krátce poté se stal ředitelem. Instituci vedl až do roku 1999.

Do historie planetária se zapsal jako neúnavný popularizátor astronomie a autor řady pořadů. Vypracoval několik map noční oblohy a věnoval se také mapování měsíčního povrchu.

Ve velkém zahraničním atlase publikoval podrobnou mapu Měsíce a jako jeden z prvních světových kartografů použil pro své mapy snímky ze sond.

Za svoji práci také získal řadu cen. Před čtyřmi lety obdržel nejvyšší české astronomické ocenění Nušlovu cenu. Po Antonínu Rüklovi je také pojmenovaná planetka.

Zemřel přední český astronom Antonín Rükl (na fotografii z roku 2004) | Foto: ČTK

Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme