V kraji Vysočina by nyní vyhrála volby ČSSD s náskokem téměř 10 %

Pokud by se volby do poslanecké sněmovny konaly nyní, podle bleskového průzkumu agentury SC&C pro Český rozhlas by na Vysočině zvítězili sociální demokraté. Získali by 26 procent hlasů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební model

Volební model

Na druhém místě by s odstupem devíti a půl procent skončila ODS, třetí pozici by s 13 procenty obsadili komunisté.

Hranici pěti procent by podle bleskového průzkumu na Vysočině překročilo sedm stran. Po ČSSD, ODS a KSČM by následovala Top 09. Její hlasovací lístek by si vybralo 12 procent voličů.

Následují lidovci s 9,5 %, Věci veřejné se 7 % a Strana práv občanů - Zemanovci se 6 % hlasů.

Přehrát

00:00 / 00:00

vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová o účasti ve volbách v kraji Vysočina

Půl procenta pod pětiprocentní hranicí by podle volebního modelu skončili zelení.

Předvolební diskuse Českého rozhlasu se proto ve čtvrtek 8. dubna zúčastní: František Bublan (ČSSD), Miroslava Němcová (ODS), Pavel Kováčik (KSČM), Ladislav Jirků (TOP 09), Jan Kasal (KDU-ČSL), Josef Novotný (Věci veřejné) a Jaromír Schling (SPOZ). 72 % respondentů je rozhodně či spíše přesvědčeno o své účasti ve volbách 2010.

„Rozhodnutí o účasti je velmi silné u více než poloviny lidí a slabší, nicméně přesvědčení, že k volbám přijdou, je zhruba u každého pátého. Když sečteme tyto dvě skupiny, tak se dostaneme zhruba na 72 procent,“ říká vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.
Přesvědčení o volbě konkrétní strany dosáhlo podobného výsledku jako účast. Dominantním důvodem pro účast ve volbách je pravidelnost volby - „chodím volit vždy“. U důvodů k neúčasti jsou v podstatě všechny varianty až na „v době voleb nebudu mít možnost se zúčastnit“ vyrovnané.

Metodologie výzkumu


Cíle výzkumu: Volební model a stranické preference Kraje Vysočina, vliv lídrů politických stran na vztah k těmto stranám a názory na vybrané společenské problémy
Datum sběru: 2.4.- 3.4. 2010
Počet respondentů: 796
Metoda výzkumu: standardizované osobní rozhovory (face-to-face) provedené školenými tazateli agentury SC&C
Cílová skupina: občané Kraje Vysočina, starší 18 let (kvótní výběr podle pohlaví, věku, vzdělání respondenta a podle velikosti obce v rámci okresu)
Zpracování dat: dotazníky byly podrobeny logické kontrole a data byla analyzována prostřednictvím statistického softwaru SPSS.

Výsledky voleb v kraji v roce 2006

Při volbách v roce 2006 v kraji Vysočina zvítězila ČSSD (35,35 procenta hlasů, což odpovídalo 4 mandátům ve sněmovně), za ní skončila ODS (27,67%, 3 mandáty) následovaná KSČM (14,66%, 2 mandáty). Čtvrtá byla KDU-ČSL (12,16%, 1 mandát). Pátá Strana zelených (4,89%) už bez mandátu a šestí SNK Evropští demokraté (2%). Poměr hlasů ostatním stranám na Vysočině nepřesáhl 1 procento.

Václava Marešová, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme