Souboj ODS a ČSSD by na Liberecku mohl být vyrovnaný

Pokud se potvrdí ve volbách to, co naznačuje bleskový průzkum společností SCaC a STEM vypracovaný pro Český rozhlas před další předvolební diskusí, bude souboj dvou nejsilnějších stran v Libereckém kraji poměrně vyrovnaný. Podle tohoto exkluzivního průzkumu by ČSSD získala dvacet pět a ODS dvacet dva procent. Třetí je TOP09 s šestnácti procenty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pruzkumy.jpg

pruzkumy.jpg

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček považuje vývoj preferencí v tomto kraji za tak dynamický, že si netroufá říct, jestli souboj obou nejsilnějších stran vyrovnaný skutečně bude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj předvolebních preferencí na Liberecku zhodnotil komentátor Radiožurnálu Petr Nováček

„Podle průzkumu stejných dvou agentur pro Otázky Václava Moravce z poloviny února by na Liberecku ČSSD dostala 23 a ODS 24 procent. I v tak krátké době tedy dochází ke značnému kolísání,“ řekl Nováček. Ještě větší rozdíly jsou v dlouhodobém porovnání.

„V roce 2006 ve volbách do sněmovny získala ODS na Liberecku 38,81 a ČSSD 29,31 procent hlasů. Pokud porovnáme tento volební výsledek s naším průzkumem, tak sociální demokraté mají méně o 4 a půl procenta a občanští demokraté dokonce o 16 procent,“ upozornil Nováček.

Bašta pravice

Charakteristikou Libereckého kraje je skutečnost, že je pravicovější, než většina ostatních krajů. „Ukázaly to i naše dva první průzkumy z minulého týdne. Odstup mezi ČSSD na prvním místě a ODS na místě druhém byl zřetelně větší,“ připomněl Nováček.

Autoři průzkumu se ptali také na vliv osobností lídrů politických stran. Ukázalo se, že v Libereckém kraji mají na voliče nejhorší vliv předseda ČSSD Jiří Paroubek a také bývalý šéf ODS Mirek Topolánek.

„Jediná osobnost z vedení politických stran, která naopak podle našich průzkumů své straně výrazně prospívá, je šéf strany Věci veřejné Radek John,“ dodal Nováček.

Igor Maňour, Petr Nováček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme