Obyvatelé Zlínska nejsou pro zvýšení spoluúčasti pacientů

Přes sedmdesát procent obyvatel Zlínského kraje nepokládá zvýšení finanční spoluúčasti pacientů za správnou cestu ke zlepšení situace ve zdravotnictví. To jsou výsledky bleskového průzkumu agentury SC&C pro Český rozhlas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnictví - poplatky

Zdravotnictví - poplatky | Foto: Alena Palečková

Připlácet ve zdravotnickém systému více než dosud by byla ochotná necelá třetina voličů na Zlínsku - přesně devětadvacet procent. Zvýšení spoluúčasti by podle nich situaci ve zdravotnictví zlepšilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obyvatelé Zlínska pro zvýšení spoluúčasti pacientů nejsou

Na Zlínsku je tak názor obyvatel na finanční spoluúčast podobný jako v dalších třech krajích, kde agentura SC&C v dubnu bleskový průzkum pro Český rozhlas organizovala - tedy na Vysočině a v Libereckém a Karlovarském kraji.

„Je tady patrné, že v případě pravicových voličů nebo sympatizantů, to znamená lidí, kteří si vybírají ODS eventuelně TOP 09, je vyšší příklon k té spoluúčasti. Ale není to dramatický rozdíl ve smyslu, že tito lidé by pro tu spoluúčast byli ve většině. Ale je přece jenom u nich vidět, že by se k této záležitosti přikláněli častěji,“ vysvětluje vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

Naopak největší odpůrci zvyšování spoluúčasti pacientů ve zdravotnictví jsou voliči levice - především komunistů a sociální demokracie.

Obava ze ztráty zaměstnání

Sedmdesát procent obyvatel Zlínského kraje vnímá, že hospodářská krize ohrozila jejich pracovní místo nebo zaměstnání někoho z jejich blízkých. Vyplývá to z bleskového průzkumu SC&C pro Český rozhlas. Největší důvěru v oblast, která jim zajistí uplatnění, pak vkládají do malých a středních firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krize ohrozila pracovní místo 70 procentům obyvatel Zlínska

Hospodářská krize určitě ohrozila zaměstnání pětačtyřiceti procentům obyvatel Zlínského kraje, spíše pak pětadvaceti. Když tato čísla sečteme, máme sedmdesát procent.

„Řekla bych, že to číslo už je takřka alarmující, i když se netýká přímo jenom osobně těch lidí, kterých jsme se ptali, ale samozřejmě i jejich nejbližších rodin. S tím souvisí i ten fakt, že to jde napříč populací, nejsou zde vidět žádné rozdíly mezi skupinami lidí, ať už podle věku nebo podle vzdělání,“ říká vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

Ze čtyř bleskových průzkumů, které agentura SC&C pro Český rozhlas v dubnu zorganizovala ve Zlínském, Karlovarském a Libereckém kraji a na Vysočině, je u obyvatel Zlínska obava ze ztráty zaměstnání nejvyšší.

Víc než polovina obyvatel Zlínska také nevidí politickou stranu, která by nabídku pracovních míst zajistila. Z konkrétních stran pak lidé jmenují nejčastěji ODS, v těsném závěsu dvou procent pak ČSSD.

Největší naději ve vytváření pracovních míst pak voliči na Zlínsku vkládají do malých a středních firem. Je to 34 procent dotázaných.

„Na druhém místě jsou velké zahraniční podniky, které by mohly vytrhnout trn z paty zhruba tak 20 procentům občanům, nebo si to aspoň myslí, a hned za nimi v těsném závěsu jsou živnostníci,“ dodává Jana Hamanová z SC&C.

Šestnáct procent voličů na Zlínsku pak věří v otázce zajištění práce velkým českým firmám a devět státním a veřejným institucím.

„Občané Zlínského kraje si velmi dobře uvědomují, že ta nabídka pracovních míst je velmi silně podmíněna podmínkami, jaké budou mít podnikatelé, jakoby tím podnikatelským prostředím jako takovým. Že opravdu nemohou spoléhat na stát.“

Metodika výzkumu

Cíle výzkumu: Volební model a stranické preference Zlínského kraje. Vliv lídrů politických stran na vztah k těmto stranám a názory na vybrané společenské problémy
Datum sběru: 12.4.- 13.4. 2010
Počet respondentů: 616
Metoda výzkumu: standardizované osobní rozhovory (face-to-face) provedené školenými tazateli agentury SC&C
Cílová skupina: občané Zlínského kraje, starší 18 let (kvótní výběr podle pohlaví, věku, vzdělání respondenta a podle velikosti obce v rámci okresu)
Zpracování dat: dotazníky byly podrobeny logické kontrole a data byla analyzována prostřednictvím statistického softwaru SPSS

Výsledky voleb v kraji v roce 2006

Ve Zlínském kraji v roce 2006 zvítězila ČSSD (33,28 %, 5 mandátů). Druhá byla ODS (31,68%, 4 mandáty), třetí skončila KDU-ČSL (13,02%, 2 mandáty) a čtvrtá KSČM (11,25 %, 1 mandát ). Strana zelených obsadila před čtyřmi lety páté místo (5,07%), už bez nároku na mandát. Šesté pořadí obsadili SNK Evropští demokraté (1,99%). Podíl zisku dalších stran nepřekročil jedno procento.

Marika Táborská, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme