V Královehradeckém kraji by těsně vyhrála ODS

Ve volbách v Královéhradeckém kraji by podle bleskového průzkumu SC&C a STEM pro Český rozhlas zvítězila ODS. Od voličů by získala 24 procent hlasů. Druhou ČSSD by si podle volebního modelu vybralo o půl procenta lidí méně. Třetí by s 12 procenty skončila TOP 09.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební model

Volební model | Foto: SC&C

Hranici pěti procent by v Královéhradeckém kraji přeskočilo šest stran. Za první ODS, druhou ČSSD a třetí TOP 09 by skončili s 12 procenty hlasů komunisté. Následovaly by s 8 procenty hlasů Věci veřejné a půl procenta nad pětiprocentní příčkou by skončila Strana zelených.

Půl procenta pod pětiprocentní hranicí by podle zprůměrovaných dat z průzkumů SC&C a STEMu zůstali lidovci. Ti v uplynulých volbách za Královéhradecko zástupce do sněmovny vyslali.

„Je zajímavé v současné době pozorovat, jak se to bude vyvíjet a zda se nakonec KDU-ČSL podaří v tomto kraji – a samozřejmě i v dalších – tu pětiprocentní hranici překročit, protože výsledky zatím napovídají tomu, že bez šancí to není,“ dodává vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí výzkumu SC& C Jana Hamanová o výsledcích KDU-ČSL nejen v Královéhradeckém kraji

Debaty v úterý 20. dubna se proto zúčastní: Jozef Kochan (ODS), Hana Orgoníková (ČSSD), Leoš Heger (TOP 09), Soňa Marková (KSČM), Jan Hrdina (Věci veřejné) a Jiřina Šiklová (Strana zelených).

75 % respondentů je rozhodně či spíše přesvědčeno o své účasti ve volbách 2010. Tento výsledek téměř kopíruje výsledky ve všech předešlých krajích. Přesvědčení o volbě konkrétní strany zůstává okolo 90%. Dominantním důvodem pro účast ve volbách je pravidelnost volby - „chodím volit vždy“. Ve srovnání se Zlínským krajem však tento důvod opět mírně klesl. V důvodech k neúčasti vede neschopnost si vybrat, posledním důvodem je pak tradičně nemožnost se zúčastnit.

Metodologie výzkumu



Cíle výzkumu: Volební model a stranické preference Královéhradeckého kraje Vliv lídrů politických stran na vztah k těmto stranám a názory na vybrané společenské problémy
Datum sběru: 16.4.- 17.4. 2010
Počet respondentů: 1257 (SC&C – 655; STEM – 602)
Metoda výzkumu: standardizované osobní rozhovory (face-to-face) provedené školenými tazateli agentur SC&C a STEM
Cílová skupina: občané Královéhradeckého kraje, starší 18 let (kvótní výběr podle pohlaví, věku, vzdělání respondenta a podle velikosti obce v rámci okresu)
Zpracování dat: dotazníky byly podrobeny logické kontrole a data byla analyzována prostřednictvím statistického softwaru SPSS.

Výsledky voleb v kraji v roce 2006

Výsledky voleb v kraji v roce 2006V Královéhradeckém kraji v roce 2006 zvítězila ODS (37, 66 procenta, 5 mandátů), druhá skončila ČSSD (30,14 %, 4 mandáty). Na třetí příčce se umístila KSČM (11,52 %, 1 mandát). Za ní skončili lidovci (6,75 %, 1 mandát) a Strana zelených (6,69 %). Více než 1 procento měli už jen SNK Evropští demokraté (3,08%).

Václava Marešová, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme