Velkolepé sportovní plány v Hradci Králové: Fotbalový stadion a ruská KHL

Po osmi letech čekání sportovní fanoušci v Hradci Králové ožili. Ve městě by se mohla hrát vrcholná fotbalová i hokejová soutěž. Sedm kol před koncem druhé fotbalové ligy mají hradečtí fotbalisté naději na postup do nejvyšší soutěže. Zároveň se vyjednává o možnosti, že by se ve východočeské metropoli mohla hrát kontinentální hokejová liga.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový míč

Fotbalový míč | Foto: Stock Exchange Diane Groves

Rozhodnout se má do konce dubna. V době, kdy celý český sport bojuje s nedostatkem financí, se v Hradci Králové plánuje mimo jiné výstavba obřího fotbalového stadionu s hotelem s nákupním centrem za tři miliardy korun.

Pro start v první lize musí mít hradecký fotbalový klub na svém stadionu vyhřívaný trávník, dva tisíce krytých sedaček a lépe oddělený sektor pro fanoušky soupeře. Úpravy za několik milionů zaplatí i město.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sportovní plány Hradce Králové přiblížili v Dopoledním Radiožurnálu Ondřej Suchan a Lucie Husárová.

Pověstný 43 let starý stadion Pod Lízátky by přitom měla za dva roky nahradit nová všesportovní aréna. Šéf hradeckého fotbalového klubu Richard Jukl už má pro stavbu sportovního komplexu investora.

„Ta firma se zavázala, že po dobu deseti let bude podporovat hradecký fotbal tou částkou, která dneska pro nás znamená skoro půlku rozpočtu v dnešní podobě. A pak si myslím, že máme hodně světlou hvězdičku nad sebou, která nás bude v účinkování v první lize držet,“ řekl Radiožurnálu.

Firem, které by sponzorovaly sport ve velkém, v Královehradeckém kraji moc není. Fotbalový klub už několik let hraje bez generálního partnera.

„Dneska máte největší fabriku v uvozovkách ve Východočeském kraji a to je fakultní nemocnice, což asi není typ partnera, který by vám dával prostředky,“ uvedl Jukl.

Ruská KHL v Hradci Králové

Hradec Králové dává fotbalu polovinu rozpočtu klubu. Fotbalový svatostánek vyjde městskou kasu na dalších 250 milionů. Tím ale možné velké sportovní investice možná nekončí. Do konce dubna se má rozhodnout, jestli se ve městě bude skutečně hrát i kontinentální hokejová liga.

Původně Ruská soutěž chce expandovat i do střední Evropy a nově vzniklý tým hradeckých Lvů je vážným kandidátem. Pokud by se zde skutečně hrála KHL, muselo by město zaplatit i drobnou opravu hokejového stadionu - jde především o nové šatny a další zázemí pro hráče a novináře.

Na chodu samotného klubu by se nijak finančně město nepodílelo. A i přesto, že se stále neví, od koho má klub dostat 350 milionů na první ročník soutěže, šéf sportovní komise magistrátu Jan Michálek je spíš optimistický.

„Já si myslím, že sportovně zaměření zastupitelé města i vedení města se k tomu kloní pozitivně. Uvítalo příležitost, aby se Hradec prezentoval jako sportovní město,“ uvedl.

Podporovat jen mládež nestačí

Hradec Králové dává na sport ročně 50 milionů korun. Polovinu této částky dostávají tři velké profesionální kluby - fotbalový, hokejový a basketbalový. O druhou polovinu peněz se dělí mládežnické a amatérské sportovní organizace.

Michálek tvrdí, že i kdyby se ve městě usídlily obě vysoké soutěže, příspěvky pro malé kluby to neovlivní: „Podporovat jenom mládež je dobře, ale je to málo. Protože aby se někdo dal na hokej, musí mít nějaké vzory.“

V době, kdy se řeší nová koncepce českého sportu a svazy bojují o přežití, jsou velkolepé hradecké plány překvapující. Financování sportu je citlivé téma ve všech městech. Podle analýzy Českého olympijského výboru chybí v českém sportu až tři miliardy korun.

Lucie Husárová 1, Ondřej Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme