V Plzeňském kraji by teď při volbách uspěla ČSSD

Ve volbách v Plzeňském kraji by zvítězili sociální demokraté. Prvenství a 25,5 procenta hlasů jim přisuzuje bleskový průzkum agentur SC&C a STEM pro Český rozhlas. Se ziskem o dvě a půl procenta slabším by druhou pozici na Plzeňsku obsadila ODS. Třetí by s 12,5 procenty skončili komunisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební model

Volební model | Foto: SC&C

Přes hranici pěti procent by se na Plzeňsku dostalo pět stran. Za ČSSD, ODS a komunisty by s 12 procenty skončily Věci veřejné a o půl procenta méně by od voličů získala TOP 09.„Znamená to, že všechny tři tyto strany mají velmi vyrovnané portfolio voličů s podporou kolem 10, 12 procent,“ vysvětluje vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

Strana zelených, lidovci ani Strana práv občanů - Zemanovci by tak pětiprocentní příčku nepřekonali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová o výsledcích menších stran

Předvolební diskuse Českého rozhlasu se proto ve čtvrtek 22. dubna zúčastní: Václav Votava (ČSSD), Jiří Pospíšil (ODS), Karel Šidlo (KSČM), Jaroslav Škárka (VV), Jaroslav Lobkowicz (TOP 09). O své účasti ve volbách 2010 je rozhodně či spíše přesvědčeno 74 % respondentů. Tento výsledek téměř kopíruje výsledky ve všech předešlých krajích. Přesvědčení o volbě konkrétní strany zůstává vysoké - 90%. Dominantním důvodem pro účast ve volbách je pravidelnost volby - „chodím volit vždy“. V důvodech k neúčasti vede neschopnost si vybrat následována nezájmem o volby, posledním důvodem je pak tradičně nemožnost se zúčastnit.


Metodologie výzkumu

Cíle výzkumu: Volební model a stranické preference Plzeňského kraje. Vliv lídrů politických stran na vztah k těmto stranám a názory na vybrané společenské problémy
Datum sběru: 19.4.- 20.4. 2010
Počet respondentů: 1293 (SC&C – 733; STEM – 560)
Metoda výzkumu: standardizované osobní rozhovory (face-to-face) provedené školenými tazateli agentur SC&C a STEM
Cílová skupina: občané Plzeňského kraje, starší 18 let (kvótní výběr podle pohlaví, věku a vzdělání respondenta a podle velikosti obce v rámci okresu)
Zpracování dat: dotazníky byly podrobeny logické kontrole a data byla analyzována prostřednictvím statistického softwaru SPSS.

Výsledky voleb v kraji v roce 2006

Při posledních volbách do Poslanecké sněmovny v Plzeňském kraji uspěla ODS (36,46%, 5 mandátů), následovaná ČSSD (31,69%, 4 mandáty). Třetí skončili komunisté (14,03%, 2 mandáty). Strana zelených (5,91%) ani KDU-ČSL (5,65%) už mandát nezískali, stejně jako SNK Evropští demokraté (2,04%). Zisk ostatních stran nepřekročil 1 procento.

Václava Marešová, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme