V Pardubickém kraji by teď volby vyhrála ČSSD

V Pardubickém kraji by se do Poslanecké sněmovny dostalo 6 politických stran. Vítězem by se stala sociální demokracie, získala by na Pardubicku 27,5% hlasů. Vyplývá to podle průzkumu, který pro Český rozhlas připravily agentury STEM a SC&C.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební model

Volební model | Foto: SC&C

Druhé místo by v Pardubickém kraji získala ODS s 20,5 procenty, následuje dvojice KSČM a Věci veřejné s 11,5% procenty, TOP 09 s 11 procenty a KDU-ČSL se 7 procenty hlasů.

Mimo sněmovnu by v Pardubickém kraji skončili zelení se čtyřprocentní podporou a také Strana práv občanů Zemanovci, která získala ve volebním modelu 3,5 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová o možnostech Strany zelených a Zemanovců

„U zelených ještě nemůžeme vyloučit, že se pět procent v rámci Pardubického kraje dá překročit. Pokud jde o Stranu práv občanů, tam je ta naděje o něco menší, ale také to není úplně vyloučeno,“ upřesňuje vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

Necelé 3/4 obyvatel Pardubického kraje počítají s účastí v květnových volbách do Parlamentu ČR. Svou účast ve volbách vyloučilo 27 % respondentů. Tento výsledek téměř kopíruje výsledky ve všech předešlých krajích. Pouze 9 % občanů Pardubického kraje není přesvědčeno o volbě jejich konkrétní strany. Dominantním důvodem pro účast ve volbách je pravidelnost volby - „chodím volit vždy“. V důvodech k neúčasti vede neschopnost si vybrat, posledním důvodem je pak tradičně nemožnost se zúčastnit.

Metodologie výzkumu

Cíle výzkumu: Volební model a stranické preference Pardubického kraje. Vliv lídrů politických stran na vztah k těmto stranám a názory na vybrané společenské problémy
Datum sběru: 26.4.- 27.4. 2010
Počet respondentů:1329 (SC&C – 693; STEM – 636)
Metoda výzkumu: standardizované osobní rozhovory (face-to-face) provedené školenými tazateli agentur SC&C a STEM
Cílová skupina: občané Pardubického kraje, starší 18 let (kvótní výběr podle pohlaví, věku, vzdělání respondenta a podle velikosti obce v rámci okresu)
Zpracování dat: dotazníky byly podrobeny logické kontrole a data byla prostřednictvím statistického softwaru SPSS.

Výsledky voleb v kraji v roce 2006

V roce 2006 v Pardubickém kraji byla těsně první ODS (33,26%, 4 mandáty), těsně následovaná ČSSD (32,95%, 4 mandáty). Třetí skončila KSČM (12,39|%, 1 mandát). Čtvrtá příčka patřila KDU-ČSL (8,77%, 1 mandát). Na páté pozici se umístila Strana zelených (6,26%) už bez zisku mandátu. Hranici jednoho procenta v kraji už získali jen SNK Evropští demokraté (2,42%).

Kateřina Křenová, Tomáš Pancíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme