Rotmistr: České vrtulníky jsou v Afghánistánu nepostradatelné

Budou se české mise zmenšovat, rušit nebo se jen změní jejich složení? Jisté je, že do voleb se o osudu armádních priorit mluvit nebude. Podle ministra zahraničních věcí Jana Kohouta to není v předvolebním období vhodné. Armádní mise totiž rozdělují politickou scénu na dva tábory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci při výcviku v Afghánistánu

Čeští vojáci při výcviku v Afghánistánu | Zdroj: 601. skupina speciálních sil

Zkušenosti ze dvou bojových misí má dvaatřicetiletý příslušník speciálních sil z Prostějova. Voják v rozhovoru pro Český rozhlas řekl, že situace v Afghánistánu je stále nebezpečná.

„Jste v nebezpečí života už tím prvotním okamžikem, kdy se objevíte ve vzdušném prostoru nad Afghánistánem. Útoky začínaly od nejběžnějších – to byly raketové útoky na základny. Potom to byli – a to je velice nepříjemné - sebevražední útočníci a také improvizované nástrahy položené na komunikacích,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zkušenosti a názory vojáků na misi v Afghánistánu přiblížila v reportáži pro Ranní Radiožurnál Lucie Husárová.

Vojenské mise v Afghánistánu se letos poprvé účastní i přerovští ‘vrtulníkáři‘. První rotace do země odletěla už v prosinci a právě teď se postupně vojáci vracejí. Minulý týden po čtyřech měsících přiletěl i rotmistr Zdeněk Peřina, který byl na letecké základně Šarana.

České vrtulníky v Afghánistánu

„Naše jednotka je tam nepostradatelná. Koaliční jednotky mají sice obrovské možnosti, ale pořád to nestačí. Po zemi se tam dá jezdit málo, protože je tam členitý terén a těžké podmínky, prostě pro vrtulníky je to tam úplně ideální,“ řekl Peřina Radiožurnálu.

Mise, jako je ta na základně Šarana, tak podle Peřiny rozhodně mají smysl. „Podle mého názoru tyto jednotky, jako naše vrtulníková nebo rekonstrukční tým v Lógaru, mají svoje opodstatnění. Tímto směrem bych se já konkrétně ubíral,“ dodal.

Ministerstvo obrany počítá s tím, že české transportní vrtulníky budou v Afghánistánu nasazeny až do roku 2012. Návrh stávající vlády ohledně obsazení misí se ale může změnit - rozhodne nejspíš až nová politická reprezentace, která vzejde z květnových voleb.

Zdrženlivost může pošramotit pověst ČR i armády

Bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý říká, že opakovaná zdrženlivost může nejen pošramotit pověst České republiky i její armády.

"Ty dopady se multiplikují. Za prvé my sami selháváme při definování národních zájmů a při budování takového prostředí, ve kterém bude Česká republika bezpečná, byť to prostředí je teď tisíce kilometrů daleko. A druhý problém je ten, který říká našim spojencům - dávejte pozor, Češi zase nejsou spolehliví spojenci a může se stát, že vás někdy zradí,“ vysvětlil.

Poslanec Jan Hamáček z ČSSD vysvětluje, že nesouhlasí především s nápadem vyslat do Afghánistánu radiolokátor. Prosazuje, aby vláda svůj návrh upravila.

„Aby 40 vojáků, kteří měli obsluhovat radiolokátor, bylo nahrazeno instruktory či vojáky, kteří budou schopni cvičit afghánskou národní armádu či policii. Plus samozřejmě bychom měli vyjít i vstříc tomu, co po nás žádal generální tajemník NATO, to znamená vyslat kapacity v oblasti medicíny a zdravotnické týmy,“ uvedl.

Ministr zahraničních věcí Jan Kohout před časem oznámil, že o posílení českého kontingentu v Afghánistánu se až do léta nebude ani debatovat. Tento návrh už přitom schválila vláda i Senát.

Jana Zemková, Lucie Husárová 1, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme