Přes 40 procent lidí na Olomoucku by zahraniční mise nenavýšilo

Víc než čtyřicet procent obyvatel Olomouckého kraje by neměnilo počty našich vojáků v zahraničních misích. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury SC&C pro Český rozhlas. Kabinet premiéra Jana Fischera by mohl návrh na posílení naší vojenské mise v Afghánistánu poslancům předložit po květnových volbách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenské pozorovací stanoviště v jižním Afghánistánu

Vojenské pozorovací stanoviště v jižním Afghánistánu | Foto: 601. skupina speciálních sil

Vedení severoatlantické aliance požádalo své členské země o navýšení počtu příslušníků, kteří působí v Afghánistánu. Důvodem je výcvik armády a policie tak, aby se situaci v zemi zlepšila. Senát i vláda schválily navýšení počtu vyslaných Čechů o pětapadesát lidí. Ve sněmovně se ale proti postavila levice.

Bleskový průzkum SC&C v Olomouckém kraji ukazuje, že pro navýšení počtu českých vojáků v zahraničních misích je šest procent obyvatel Olomoucka.

„Máme tady miniaturní skupinku 6 procent lidí, kteří by rádi navýšili naši účast v zahraničních misích, ale proti ní stojí víc než čtvrtina – 27 procent – lidí, kteří naopak chtějí počet vojáků v misích snížit,“ vysvětluje vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky průzkumu mezi obyvateli Olomouckého kraje v otázce navýšení počtu českých vojáků v zahraničních misích shrnuje redaktorka Radiožurnálu Václava Vařeková.

„Ale nesmíme zapomínat ani na dalších 26 procent voličů na Olomoucku, kteří by nejraději zahraniční mise v našem případě úplně zrušili. To znamená, aby se naši vojáci na nich vůbec nepodíleli,“ dodala Hamanová.

Pro to, aby počet našich vojáků v zahraničních misích zůstal stejný, se podle ní vyjádřilo 41 procent voličů na Olomoucku.

Pro úplné zrušení účasti našich vojáků na zahraničních misích jsou nejčastěji lidé starší šedesáti let. Nejvíc odpůrců tohoto zapojení našich vojáků najdeme mezi voliči komunistů.

Obyvatelé Olomoucka nejsou nakloněni zvýšení spoluúčasti pacientů

Z bleskového průzkumu agentury SC&C pro Český rozhlas také vyplývá, že téměř sedmdesát procent obyvatel Olomouckého kraje nevidí zvýšení spoluúčasti pacientů jako cestu vedoucí ke zlepšení situace ve zdravotnictví.

Více si připlatit za lékařskou péči by bylo ochotných 32 procent obyvatel Olomouckého kraje. Zvýšení spoluúčasti pacientů by situaci ve zdravotnictví rozhodně zlepšilo podle jedenácti procent z nich, spíše pak podle jedenadvaceti procent dotázaných.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky průzkumu mezi obyvateli Olomouckého kraje v otázce spoluúčasti pacientů shrnuje redaktorka Radiožurnálu Václava Vařeková.

„Ta třetina voličů je takovým průměrným číslem, které se nám objevuje zhruba v každém kraji. To znamená, že vždy nadpoloviční většina – opravdu významná - je proti zvyšování spoluúčasti,“ vysvětluje vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

V Olomouckém kraji je proti zvýšení spoluúčasti pacientů 67 procent dotázaných. U této otázky je dobře vidět rozdělení názorů mezi příznivce pravice a levice.

„Levicoví stoupenci, to znamená ať už voliči ČSSD nebo KSČM, jsou výrazně častěji proti zvyšování spoluúčasti. Zatímco sympatizanti ODS a TOP09 jsou pro zvyšování spoluúčasti pacientů. Ono to plyne také z programů jednotlivých stran,“ dodává Jana Hamanová z SC&C.

Nejvíc odpůrců zvýšení spoluúčasti pacientů je u voličů starších šedesáti let.

Průzkum prováděla agentura SC&C 29. dubna až 2. května formou rozhovoru na reprezentativním vzorku 635 obyvatel Olomouckého kraje.

Metodologie výzkumu

Cíle výzkumu: Volební model a stranické preference Olomouckého kraje. Vliv lídrů politických stran na vztah respondenta k těmto stranám a názory na vybrané společenské problémy.
Datum sběru: 29.4.- 2.5. 2010 (pátek 30. května a sobota 1. května pouze omezeně)
Počet respondentů: 635
Metoda výzkumu: standardizované osobní rozhovory (face-to-face) provedené školenými tazateli agentury SC&C
Cílová skupina:
občané Olomouckého kraje, starší 18 let (kvótní výběr podle pohlaví, věku, vzdělání respondenta a podle velikosti obce v rámci okresu)
Zpracování dat: dotazníky byly podrobeny logické kontrole a data byla analyzována prostřednictvím statistického softwaru SPSS.

Výsledky voleb v kraji v roce 2006

V roce 2006 v Olomouckém kraji zvítězila ČSSD (35,44%, 5 mandátů), druhá byla ODS (30,29%, 4 mandáty), na třetí pozici se umístila KSČM (14,68%, 2 mandáty). Čtvrtá skončila KDU-ČSL (8,26%, 1 mandát). Páté místo získala Strana zelených (5,51%), už bez zisku mandátu. Hranici jednoho procenta v kraji překročili už jen SNK Evropští demokraté.

Václava Marešová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme