Jihomoravský kraj je baštou lidovců. Vede zde ale ČSSD

Volby v Jihomoravském kraji by podle bleskového průzkumu STEM a SC&C pro Český rozhlas vyhráli sociální demokraté. Od voličů by získali pětadvacet procent hlasů. Druhá ODS má podle volebního modelu o šest a půl procenta méně. Třetí pozici by na jižní Moravě obsadila TOP 09 s třinácti procenty hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihomoravský kraj

Jihomoravský kraj

Hranici pěti procent by překročilo celkem šest stran. Po třech nejsilnějších následují komunisté s 12,5 procenty hlasů, Věci veřejné s deseti procenty a KDU-ČSL s devíti procenty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček

„Jihomoravský kraj je dosti specifickým krajem. Je tam poměrně málo městských aglomerací, naopak velké množství vesnic a ty jsou různorodé i ze sociodemografického hlediska. Zatím vede ČSSD, ale není to nic překvapivého. Vyhrála zde i v minulých volbách a vůbec na celé Moravě, na rozdíl od českých zemí,“ říká komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

Jižní Morava je tradičně považována za baštu KDU-ČSL.

„Odpovídají tomu i výsledky průzkumu. Devět procent pro lidovce je opravdu dost a Cyril Svoboda si může v paláci Charitas tleskat. Zdá se, že jde KDU-ČSL nahoru a teď je otázka, zda jen na jižní Moravě nebo i jinde. Možná, že se přeci jen projevuje tendence, že lidé, kteří doposud koketovali s myšlenkou volit někoho jiného, se na konci předvolební kampaně opět přiklánějí ke ‚známým firmám.‘ Ale pro to nemáme doklad, to je jen domněnka,“ dodává Nováček.

Petr Nováček, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme