Pražané věří v Blanku a nebojí se tolik o práci

Pětapadesát procent obyvatel Prahy čeká, že tunel Blanka zlepší dopravu i životní prostředí v Praze. Ukázal to bleskový průzkum SC&C pro Český rozhlas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Východ, jenž se brzy promění ve výjezd, z tunelu Blanka.

Východ, jenž se brzy promění ve výjezd, z tunelu Blanka. | Foto: Tomáš Adamec

Tunelový komplex Blanka by měl být hotový před koncem roku 2011. Bude přes šest kilometrů dlouhý a stane se prvkem severozápadní části městského okruhu. O jeho přínosu pro dopravu i životní prostředí je přesvědčených pětapadesát procent obyvatel Prahy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Václavy Vařekové k názorům Pražanů na tunel Blanka

„Další zhruba třetina lidí se domnívá, že to určitě zlepší dopravní situaci. O tom životním prostředí už přesvědčeni nejsou, protože to pravděpodobně spojují s tím, že tunel nějakým způsobem narušil stávající prostředí v Praze a než se doobnoví, tak to bude nějakou chvíli trvat,“ vysvětluje vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

Když tyto dvě odpovědi sečteme, tak nám vychází, že víc než 85 procent obyvatel Prahy věří, že tunelový komplex Blanka po svém dokončení zlepší dopravu v hlavním městě.

Čtrnáct procent lidí pak ve vůči tunelu Blanka skeptická s tím, že dopravní situaci v Praze stejně nevyřeší.

„Jediná závislost výpovědí, která se nám tam jeví, je, že zatímco obyvatelé obvodů Prahy 5 a Prahy 6 jsou většími nadšenci pro tunel Blanka, tak obyvatelé Prahy 8, tedy toho druhého konce, jsou skeptičtější,“ říká Hamanová a dodává:

„Myslí si, že to nezlepší ani dopravní situaci, ani životní prostředí.


Praha je pravicovější region než ostatní a to se projevuje i v některých oblastech

Přehrát

00:00 / 00:00

Praha je pravicovější region - analýza Jany Hamanové v příspěvku Václavy Vařekové

Ve srovnání exkluzivních průzkumů SC&C a STEM pro Český rozhlas, které se už konaly ve všech krajích kromě Moravskoslezského, se hlavní město od ostatních krajů v některých oblastech liší.

O ztrátu zaměstnání jako dopad krize se v Praze obává zhruba polovina lidí, průměr mezi regiony je víc než šedesát procent. Nejvíc sedmdesát procent je na Zlínsku. „Pokud jde o řešení jednotlivých stran v případě nabídky pracovních míst, tak se Praha vyčleňuje od ostatních regionů tím, že dává přednost pravicovým řešením a více důvěřuje stranám jako je ODS a TOP 09,“ vysvětluje vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

V Praze podobně jako ve středních Čechách je ve srovnání s dalšími kraji České republiky větší příklon obyvatel ke zvýšení finanční spoluúčasti pacientů. Tuto možnost preferuje čtyřicet sedm procent obyvatel.

„V těch ostatních regionech se podpora spoluúčasti pohybovala někde od 25 do 35 procent, takže Praha je významně jiná,“ dodává Jana Hamanová.

Ve srovnání s ostatními kraji jsou Pražané častěji pro další rozvoj jaderné energetiky. Podobně vysoká čísla se objevila jen v regionech, kde už jaderné elektrárny stojí - tedy v jižních Čechách a na Vysočině.

„Ono to bude způsobeno tím, že Praha je region, který má vyšší procento lidí s vysokoškolským vzděláním a jsou zde lidé, kteří se pravděpodobně častěji přiklánějí k moderním technologiím, a protože žijí ve velkoměstě, tak tolik neřeší nějakou ekologickou otázku,“ myslí si Hamanová z SC&C.

Metodologie výzkumu

Cíle výzkumu:
Volební model a stranické preference Prahy. Vliv lídrů politických stran na vztah respondenta k těmto stranám a názory na vybrané společenské problémy
Datum sběru:
14.5.- 15.5. 2010
Počet respondentů:
616
Metoda výzkumu:
standardizované osobní rozhovory (face-to-face) provedené školenými tazateli agentur SC&C a STEM
Cílová skupina: občané hlavního města, starší 18 let (kvótní výběr podle pohlaví, věku,vzdělání respondenta a podle velikosti obce v rámci okresu)
Zpracování dat:
dotazníky byly podrobeny logické kontrole a data byla analyzována prostřednictvím statistického softwaru SPSS.

Výsledky voleb v hlavním městě v roce 2006

V roce 2006 v Praze drtivě vyhrála ODS (48,32%, 14 mandátů), druhá byla ČSSD (23,29%, 6 mandátů). Třetí místo obsadila Strana zelených (9,19%, 2 mandáty). Čtvrté pozice patřila KSČM (7,90%, 2 mandáty), za ní se umístila KDU-ČSL (4,84%, 1 mandát). Hranici jednoho procenta už překročili jsem SNK Evropští demokraté (3,56%, bez zisku mandátu).

Václava Marešová, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme