Od minulých voleb se zvýšil počet preferenčních hlasů

Už jen hodiny nás dělí od otevření volebních místností. Ty se otevřou již zítra ve 14 hodin. Hlasovací lístky měly do schránek dorazit nejpozději v úterý. Pokud se tak nestalo, nevadí, dostanete je ve volebních místnostech. A tam se dostáváme i v naší volební poradně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpravodajství - volby

Zpravodajství - volby | Foto: Tomáš Adamec

Do volební místnosti si musíme vzít průkaz totožnosti, tedy občanský průkaz nebo cestovní pas. Bez něj nám okrsková komise volit nedovolí. Václav Henych ze státní volební komise doporučuje, aby se volič ještě před tím, než se vydá do odděleného prostoru a vybere tam své kandidáty, po místnosti trochu porozhlédl:

Přehrát

00:00 / 00:00

Čtvrtý díl volební poradny připravila redaktorka Lucie Weissová

„Volič by se měl podívat, měla by tam být nástěnka nebo nějaká tabule, na které by měla vyset upozornění o tom, že někdo rezignoval, zemřel a není již na kandidátní listině, aby třeba nedával svůj preferenční hlas zbytečně někomu, kdo rezignoval, byl odvolán nebo zemřel.“

Jakmile vás člen komise zapíše a dá vám úřední obálku, případně hlasovací lístky, pokud nemáte svoje, odeberete se za plentu, kde vyberete list s vaší stranou, vložíte ho do obálky a tu hodíte do urny. Váš hlas by byl neplatný, pokud hodíte do urny hlasovací lístek bez obálky, nebo když v obálce je víc než jeden list.

Každý volič má čtyři preferenční hlasy

Na vybraném listu můžete zakroužkovat kandidáty, které byste určitě ve sněmovně chtěli mít, ať už jsou na kterémkoli místě kandidátky. Právě v tomto bodě došlo, jak vysvětluje Pavel Kuklík z Českého statistického úřadu, od minulých voleb ke změně: „Na rozdíl od voleb v roce 2006 nyní mohou voliči zakroužkovat pořadová čísla nikoliv maximálně dvou kandidátů, ale maximálně čtyř. To je hlavní a zásadní změna.“

Pokud zakroužkujete víc než čtyři kandidáty, váš hlas té které straně zůstává platný, ale k vašim preferencím se nepřihlíží.

Do odděleného prostoru musí jít volič sám, až na výjimky. „To jsou případy, kdy jde o osoby, které jsou buď slepé, nebo nějakým způsobem postižené a sami nemohou vybrat hlasovací lístek, vložit ho do obálky a následně potom do volební schránky. V tomto případě si mohou vybrat jiného voliče, který s nimi půjde a který tento úkon učiní za ně. Nesmí to ale být člen okrskové volební komise,“ vysvětlil Henych.

Lucie Weissová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme