Paroubek končí v čele ČSSD, jednat má Sobotka

Předseda ČSSD Jiří Paroubek po čtyřech letech odchází z funkce předsedy ČSSD. Oznámil to na tiskové konferenci v reakci na výsledky parlamentních voleb. Do týdne připraví svůj odchod a předání nástupnictví. Jeho role se ujme dosavadní první místopředseda Bohuslav Sobotka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek oznamuje rezignaci

Jiří Paroubek oznamuje rezignaci | Zdroj: ČTK

Paroubek přiznal, že ČSSD očekávala lepší výsledek voleb, v nichž sice vyhrála, ale před druhou ODS má náskok jen necelá dvě procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záznam tiskové konference ČSSD, na níž Jiří Paroubek oznámil rezignaci

„Prohráli jsme jako strana. Pro mě osobně z toho vyplývá závěr odejít z funkce předsedy sociální demokracie,“ řekl Paroubek novinářům.

"Je to moje rozhodnutí, aby nedošlo k dezinterpretacím," dodal s tím, že ode dneška se budou v médiích vyjadřovat jeho místopředsedové.

Paroubek předpokládá, že prezident Václav Klaus pověří jednáním o vládě za vítěznou ČSSD prvního místopředsedu Bohuslava Sobotku. Ten řekl, že nechá na prezidentovi, koho jednáním o kabinetu pověří. Manévrovací prostor má ale podle něj ČSSD malý.

"Pokud jde o možnost sestavit vládu s účastí sociální demokracie, to v tuto chvíli vidíme velmi skepticky, zejména proto, že jak TOP 09, tak Věci veřejné odmítly spolupráci se sociální demokracií," uvedl Sobotka.

Aktuální dění po uzavření volebních místností jsme sledovali ONLINE.

Volební lídr ODS Petr Nečas ihned po oznámení změny ve vedení ČSSD vystoupil s prohlášením, že občanským demokratům nevadil Paroubek, ale program sociálních demokratů a jejich politický styl.

„Ze strany Občanské demokratické strany se ve vztahu k České straně sociálně demokratické touto personální změnou nic nemění,“ zdůraznil Nečas. "Tato změna by mohla přispět ke změně konfrontační atmosféry," dodal.

Nečas nechtěl spekulovat o tom, koho prezident pověří jednáním o vládě. "Já jsem přesvědčen, že pan prezident bude postupovat tak, jak je to nejlépe pro Českou republiku a že z tohoto pohledu by měla být především posouzena životaschopnost jednotlivých projektů," řekl.

Také podle dalších pravicových stran, které budou mít po letošních volbách zastoupení ve sněmovně, výměna šéfa ČSSD nezměnila jejich názor na možnost povolební spolupráce se sociálními demokraty.

"Aktuální volební program sociální demokracie vylučuje jakoukoliv možnost koaliční spolupráce s TOP 09, čímž ale není vyloučena dlouhodobá spolupráce se standardní sociální demokracií, tou ale dnešní ČSSD není," uvedl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle lídra Věcí veřejných Radka Johna nebylo volání po odchodu politických dinosaurů osobní, odstoupení Jiřího Paroubka nicméně považuje za férový krok. „Nešlo vůbec o lidi, ale šlo o způsob jednání. Ale komu čest, tomu čest," řekl John. „VV jsou proti zadlužování země, a nemyslím si, že by se to s programem ČSSD slučovalo," podotkl.

Komentátoři: Vážná chvíle české politiky

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček označil rezignaci Jiřího Paroubka za vážnou chvíli v české politice. „Protože se nestává často, aby vůdce strany, tak autoritativní, takto odcházel," uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rezignaci Jiřího Paroubka okomentovali na Radiožurnálu zástupce šéfredaktora MF Dnes Jiří Kubík a komentátor Radiožurnálu Petr Nováček.

Paroubek však podle něj nemá další manévrovací prostor.

„Protože tolik lidí natěšil výhledem na politické funkce, na zářnou budoucnost strany a ledacos dalšího. A teď je zklamal, že by v tom vedení strany stejně nepřežil. Ať už odstoupil sám, nebo po nějaké debatě, je to politický krok hodný v uvozovkách velkého šéfa," řekl Nováček.

Zástupce šéfredaktora MF Dnes Jiří Kubík je Paroubkovým odchodem překvapen. „Přece jenom jsem od něj zvyklí na mnohem razantnější reakce. Před čtyřmi lety reagoval na prohru mnohem emotivněji, tentokrát zvolil opačný postoj. A to je přitom ČSSD na rozdíl od minulých voleb vítězem," uvedl Kubík.

Dodal, že typické pro letošní volby i dobu před nimi je podle něj to, že odcházejí staří matadoři. „Odešel Mirek Topolánek, byť ne dobrovolně, ale pod nátlakem před volbami. Zdá se, že to ODS prospělo. ČSSD si odchod svého nepopulárního lídra musela nechat až pro povolební období," poznamenal Kubík.

Nováček připomněl, že pravděpodobná je generační výměna i dalších politických stranách: „Nejen v ČSSD, ale také v ODS a jestli bude chtít do budoucna ještě něčím být, také v KDU-ČSL. A asi i v dalších stranách."

Jitka Hanžlová, Veronika Malá, Martin Hromádka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme