TOP 09 slavila úspěch ve volbách ohňostrojem

TOP 09 oslavila svůj volební výsledek stylově: ohňostrojem a písní We are the champions. Strana neexistuje ještě ani rok, skončila ve volbách na třetím místě poté, co získala 16,7 procenta hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, místopředseda Jaromír Drábek a předseda Karel Schwarzenberg.

Zleva první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, místopředseda Jaromír Drábek a předseda Karel Schwarzenberg. | Zdroj: ČTK

Provolávání ‚ať žije Karel, ať žije Karel‘ a mohutný aplaus si vysloužil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg poté, co bylo jasné, že pozici třetí nejsilnější strany už nic neohrozí. Nálada v Michnově paláci v Praze na Újezdě, kde je sídlo strany, byla dobrá už od chvíle, kdy se zavřely volební místnosti a byly zveřejněny první odhady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situace ve štábu TOP 09 sledovala Lucie Husárová.

Pak už se jen slavilo. Karel Schwarzenberg je především rád, že jeho strana porazila komunisty. „Já jsem si řekl, že přeci jen musíme dvacet let po slavném listopadu dostat komunistickou stranu z pozice třetí strany. To se, zdá se, podařilo.“

Schwarzenberg poté okomentoval také fakt, že výsledek voleb měl za následek mimo jiné i rezignaci předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka. „je mi ovšem líto, že člověk s takovou vůlí pomoci, obětoval všechno – ženu, dítě – a najednou vidí, že se to nepodaří,“ podotkl Schwarzenberg.

Kdo bude ve vládě

Podle předsedy TOP 09 výměna lídra v čele ČSSD ale nic nemění na tom, že programy obou stran jsou v tuto chvíli neslučitelné. A o případném vyjednávání teď není možné mluvit. Prioritou je pro Schwarzenberga rozumný program pro příští čtyři roky.

Místopředsedkyně strany Alena Müllerová však naznačila, že odchod Jiřího Paroubka by mohl vztahy mezi strany vylepšit. V politice podle ní platí, nikdy neříkej nikde. „Věřím, že situace bude výrazně jednodušší, protože přiznejme, že pan Paroubek byl v řadě případů jakýmsi blokátorem,“ řekla Müllerová.

O tom, kdo by případně měl být ve vládě, nechtěli zatím politici TOP 09 mluvit. Podle místopředsedy strany Miroslava Kalouska je jistá účast Karla Schwarzenberga a lidí, které on bude chtít.

Lucie Husárová 1, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme