Až do noci slavily Věci veřejné vítězství se šampaňským

Věci veřejné zažily včera nebývalý úspěch. Vstupují do sněmovny jako nováček s jedenácti procenty, obsadí 24 křesel a na jejich hlasech bude záležet, jestli vznikne středopravá koalice s ODS a TOP 09.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věci veřejné

Věci veřejné | Zdroj: ČTK

Na Andělu ve volebním štábu strany Věcí veřejných se už začalo oslavovat po druhé hodině odpolední. Pilo se šampaňské, rozlévalo se bílé a červené víno a servírovaly se krevety s lososem. Mezi prvními dorazila místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová a za ruku si vedla svého přítele a hlavního sponzora strany Víta Bártu. Vzápětí dorazil předseda strany Radek John. A z prvních odhadů byl nadšen.

„Mrzí mě, že jsme neměli v odhadech o jednu desetinku více, byli bychom před KSČM a to byl považoval za veliké vítězství. Ale s tímhle už jde něco dělat,“ říká John.

Přehrát

00:00 / 00:00

Věci veřejné.mp3

Dobrá nálada tady byla po celé odpoledne až do večera. Radek John rozdával s úsměvem rozhovory a chlubil se i svým talismanem, křišťálovým kamenem, který mu dala jedna vědma z Kraslic. Prý mu zaručeně přinesl štěstí. Když v pozdním odpoledni přišly přesnější výsledky voleb, začal se rozkrajovat modrobílý dort a slavilo se.

Předseda strany John také vzkázal svým soupeřům, že mají od voličů silný mandát a budou podporovat jen takovou stranu, která splní jejich podmínky.„Podpoříme jenom tu vládu, která nám dá jasné písemné garance, jak bude bojovat proti korupci, jak bude zastavovat zadlužování, jak rozjede reformy, tu podpoříme určitě. Ale protože máme opravdu velký mandát, tak jsme ochotni přijmout zodpovědnost, i vládní, ve chvíli kdy bude zaručeno, že budou plněny body našeho programu,“ klade si podmínky John.

Krájení dortu.jpg | Foto: ČTK

A vyjmenoval hned několik priorit, mezi nimiž jsou například boj s korupcí, škrt deseti miliard v rozpočtu ministerstva obrany, které chtějí Věci veřejné směrovat do školství. Podpoří také vládu, která prosadí zdravotní a penzijní reformu. Prioritně o křesla ve vládě mu prý nejde.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska si ale kladením podmínek prostup do vlády Věci veřejné uzavírají cestu k dohodě v povolební spolupráci.

Strana se už před volbami velmi vymezovala proti některým politikům, které označovala za politické dinosaury. „I díky našemu tlaku spousta velkých stran propustila své dinosaury, protože ji to ubližuje u voličů," dodává Radek John a přivítal rezignaci lídra ČSSD Jiřího Paroubka.

Do konce večera vydržela dobrá nálada. Vyjednávat s dalšími stranami chtějí v úterý ráno.

Petra Benešová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme