ODS dnes jednala s Johnem. Včera se Schwarzenbergem

O sestavení vlády se chce pokusit jak ČSSD, tak pravice. Oficiální jednání o společné středopravé vládě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných začnou zítra. Po neformálních schůzkách vidí šéf ODS Petr Nečas možnou koalici nadějně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas (ODS) a Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Petr Nečas (ODS) a Karel Schwarzenberg (TOP 09) | Zdroj: ČTK

Lídr ODS se dopoledne sešel s šéfem Věcí veřejných Radkem Johnem. Podle Nečase šlo o neformální schůzku, stejnou, jakou měl včera s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povolební beseda Martina Veselovského s Davidem Vodrážkou, místopředseda ODS a Milanem Urbanem, místopředsedou ČSSD

„Podobně jako s ním bylo obsahem vyjádření vůle našich politických stran začít pracovat na projektu vlády rozpočtové odpovědnosti a také vyjádření vůle započít v následujících dnech jednání vyjednávacích týmů našich politických stran. Nevidím důvod tato jednání vyjednávacích týmů odkládat. Myslím si, že můžou začít již v následujících dnech,“ uvedl Nečas.

O sestavení vlády se chce ale pokusit i vítěz voleb - sociální demokracie. V dopolední povolební debatě Radiožurnálu to řekl místopředseda strany Milan Urban s tím, že je to jejich povinnost. O koalici by sociální demokraté podle Urbana chtěli jednat se všemi a mluví i o případné podpoře komunistů.

Kdo bude ve vyjednávacím týmu ODS?

Občanská demokratická strana dnes také zveřejní svůj vyjednávací tým. V jeho čele bude lídr strany Petr Nečas. Dalším vyjednavačem by podle vlastních slov měl být 1. místopředseda strany David Vodrážka. O třetím jméně se podle něj bude ještě jednat.

„Třetí jméno bude předmětem jednání výkonné rady. Několik jmen je nasnadě jak některý z dalších místopředsedů, tak předseda poslaneckého klubu občanských demokratů. Bude na jednání výkonné rady, jak se dohodneme,“ řekl Vodrážka.

Navíc dodal, že Ivan Langer mezi vyjednavači nejspíš nebude: „Nemá cenu si zastírat, že jeho mandát byl oslaben, takže já se domnívám, při vší úctě k Ivanu Langerovi, že to není reálné.“

Ivan Langer (ODS) komentuje svůj neúspěch ve volbách | Foto: Tomáš Adamec

Vodrážka také přiznal, že je nutné pokračovat v personálních změnách v ODS: „Ukázalo se, že naše politika, kterou jsme dělali, a i personální politika lidí, kteří reprezentovali Občanskou demokratickou stranu, lidem trošku vadila. Takže my musíme poměrně důsledně zanalyzovat, jaké změny byly na kandidátkách, jak změny proběhly, koho lidé vykroužkovali a koho ne.“

Vodrážka: Nečas ve volbách uspěl

Volební kongres ODS podle 1. místopředsedy ODS bude v průběhu měsíce června, aby strana jasně řekla, jaké má vedení a byla pro voliče jednoduše čitelná.

Vodrážka také řekl, že by na tomto sjezdu měl Petr Nečas kandidovat na předsedu strany, protože ve volbách uspěl: „Já si myslím, že zastavil propad preferencí. V dubnu došlo ke změně, odešel Mirek Topolánek, takže nebylo příliš prostoru, a já si myslím, že Petr Nečas uspěl.“

Martin Veselovský, Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme