Hořké volební vítězství ČSSD

Příjemný pohodový včerejší den se pro Jiřího Paroubka změnil v jeho politické Waterloo. Průzkumy ČSSD predikovaly až 35% volební výsledek, Jiří Paroubek si maloval, jak si do své příští vlády bude vybírat z nevěst podle toho, jaké věno a ústupky mu přinesou a po úspěšném vládním angažmá chtěl v roce 2013 na Pražském hradě vystřídat prezidenta Václava Klause. Vše bude ale jinak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek (ČSSD)

Jiří Paroubek (ČSSD) | Foto: Tomáš Adamec

Když člověk v sobotu po poledni přicházel do sídla ČSSD, Lidového domu, vnímal atmosféru natěšené strany a desítek jejích členů, kteří se těšili na zajímavé pozice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve volebním štábu ČSSD byl Ondřej Černý.

Šok hned po zavření volebních místností

Prvotní šok jim přinesl první odhad po uzavření volebních místností, který sociálním demokratům sliboval stejný volební zisk jako ODS, a to pouhých 20 procent. I když šlo o předběžné výsledky, začali sociální demokraté hledat důvody, proč oproti očekávání získali výrazně méně hlasů.

„Ta kampaň byla vedena tak, že voliči se asi příliš až tak nevěnovali obsahu programů, ale reagovali na formu kampaně, a ta pro ně byla příliš konfrontační a oni dnes žádají, aby politici spíše šli, jak se říká, k sobě blíž a hledali řešení pro Českou republiku po stránce hospodářské a samozřejmě také sociální,“ řekl Rádiu Česko místopředseda Senátu za ČSSD Milan Štěch.

Jiný důvod nepřesvědčivého volebního výsledku ČSSD vidí doayen Poslanecké sněmovny Zdeněk Jičínský:

„Já si myslím, že byla velká chyba to, co udělal Ústavní soud na podzim, protože tehdy lidé byli připraveni na to, že volby budou, že k volbám by šli a výsledky by nebyly tak, bych řekl, hluboce zasahující do dosavadní politické struktury."

Foldyna chtěl změny, Rath vedení strany podporoval

S postupujícím časem se ukazovalo, že výsledek sociálních demokratů jen zlehka překročí 20 procent. Mezi přítomnými straníky se začalo debatovat o personálním vyvození odpovědnosti. Horlivým zastáncem byl například Jaroslav Foldyna, výrazný zástupce ČSSD v Ústeckém kraji:

„Je třeba hledat nějakou odpovědnost, ale mělo by ji hledat celé vedení strany, nikoli jenom Jiří Paroubek. Já si nemyslím, že Jiří Paroubek je monarcha, čili jestli někdo hovoří o nějaké odpovědnosti, musí to být kolektivní odpovědnost, a to je kolektivní odpovědnost předsednictva strany. Jestli by někdo měl odstoupit, tak ať odstoupí vedení."

Proti odstupování se naopak jasně vymezoval středočeský hejtman a zlý muž ČSSD David Rath: „V tuto chvíli já stojím jednoznačně za naším předsedou. Předseda je předseda vítězné politické strany, teď tedy vyčkejme, jak dopadnou povolební vyjednávání. Jakékoliv debaty o nějakých personálních změnách naprosto nejsou na místě, já je považuji za naprosto chybné."

V tu chvíli se v Lidovém domě personální otázky ale ještě vůbec neřešily. Debatovalo se o tom, proč kampaň nezabrala natolik, aby ČSSD alespoň zopakovala svůj volební výsledek z roku 2006.

Kampaň byla dlouhá

Rádio Česko se na názor zeptalo odborníka na kampaň, muzikálového producenta Oldřicha Lichtenberga:

„Jsem zvyklý také dělat kampaně v rámci kulturních nebo zábavných akcí. Ty kampaně musí mít nějakou gradaci, musí mít nějakou posloupnost a já si skutečně myslím, že ta kampaň nemusela probíhat od začátku roku a mohla být koncentrovaná do kratšího období."

Večer ve znamení odchodu Jiřího Paroubka

A pak po půl osmé večer v Lidovém domě explodovala pomyslná atomová bomba. Na pódium nakráčelo vedení ČSSD, slovo si vzal předseda Jiří Paroubek a řekl:

"Během sedmi až deseti příštích dnů připravím věci k předání tak, aby ten, kdo tuto pozici převezme, měl co nejulehčenější úlohu. Je to má osobní iniciativa z této pozice odejít.“

Z korunního prince se tak bez vlastního přičinění předsedou ČSSD stal Bohuslav Sobotka.

Jiná ČSSD

Nová éra ČSSD začala tím, že skončil catering pro novináře a stoly plné jídlem a pitím najednou osiřely. Změna byla patrná i v atmosféře a v tom, že poměrně hlasitě se začalo mluvit o možnosti velké koalice. V tuto chvíli ale stále není jasné, k jakému vládnímu aranžmá by případně sociální demokraté chtěli směřovat.

„Nevedeme žádná jednání o sestavení vlády. Budeme chtít nejprve hovořit s panem prezidentem. Vysvětlíme mu naše vnímání situace, budeme chtít vědět, jak situaci vnímá prezident republiky a na základě této schůzky se případně rozhodneme o tom, zda-li tedy budeme přímo vyjednávat s jinými politickými stranami." řekl Rádiu Česko stávající lídr ČSSD Bohuslav Sobotka.

Oficiální večírek ČSSD neuspořádala, straníci se rozprchli domů, a éře Jiřího Paroubka v ČSSD tak odzvonilo.

Marián Vojtek, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme