Prezident Klaus jednal s lídry parlamentních stran

Jak si jednotlivé strany představují další vývoj v Poslanecké sněmovně řeší prezident republiky Václav Klaus s lídry s parlamentních stran. Pozval si je postupně podle jejich volebního výsledku. Zatím jednal s lídry ČSSD, ODS, TOP09 a KSČM. Jako první na Pražský hrad přijel místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus (vlevo) přijal krátce po půl třetí také předsedu KSČM Vojtěcha Filipa

Prezident Václav Klaus (vlevo) přijal krátce po půl třetí také předsedu KSČM Vojtěcha Filipa | Foto: Tomáš Adamec

„Sociální demokracie by považovala za optimální, pokud by pan prezident postupoval v souladu s ústavními zvyklostmi a požádal o vedení jednání o sestavení vlády zástupce sociální demokracie,“ uvedl Bohuslav Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka

Dodal, že prezident považuje tyto schůzky pouze za konzultační. Sobotka také řekl, že se ještě dnes sejde s představiteli ODS, TOP09 a Věcí veřejných.

„Budeme tyto strany informovat o našich prioritách a budeme se ptát na jejich názor na to, jestli něco z toho je pro ně přijatelné, v jakém rozsahu a jestli by to mohlo být základnou pro případnou vládní spolupráci. Nechceme nikoho vylučovat, nechceme nikoho omezovat,“ prohlásil lídr ČSSD.

Jednání s lídry ODS a TOP09 a KSČM

Václav Klaus také jednal s lídrem ODS Petrem Nečasem. Ten Klausovi přinesl i informaci z ranní schůzky vyjednavačů ODS a TOP 09. Strany definitivně potvrdily zájem na sestavení společné vlády rozpočtové odpovědnosti pod vedením Petra Nečase. Vyjednavači také oznámili společný postup na první ustavující schůzi sněmovny, kde chtějí prosadit omezení počtu sněmovních funkcionářů, snížení platů ústavních činitelů a omezení jejich imunity.

Prezident Václav Klaus a lídr ODS Petr Nečas | Foto: ČTK

"Já jsem informoval pana prezidenta o dosavadních jednáních, které proběhly, to znamená jednání s TOP 09 a s Věcmi veřejnými. Informoval jsem ho o tom, že je zájmem občanských demokratů vytvořit koalici rozpočtové odpovědnosti," uvedl pak Nečas.

Také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Klause informoval o jednáních s občanskými demokraty. Jsou podle něj nadějná.

„Seznámil jsem pana prezidenta s našimi názory, řekl jsme mu, že první jednání s ODS probíhala velmi nadějně, v zásadních věcech vidíme naprostý soulad a že jsme odhodláni se dohodnout ,“ řekl Schwarzenberg.

Předseda KSČM Vojtěch Filip po jednání s Klausem řekl, že první schůze nově složené sněmovny by mohla být koncem června.

„Předložil jsme to, co považuji za podstatné. To znamená, aby byla dobře zorganizovaná schůze Poslanecké sněmovny, aby vláda Jana Fischera mohla podat demisi a aby nebyl nikdo pouze pověřen sestavením nové vlády, ale aby byl jmenován nový premiér,“ uvedl Filip.

Čeká se na jméno

Poradce prezidenta Václava Klause Jiří Payne považuje za pravděpodobné, že jméno politika, který dostane možnost jako první k sestavení vlády budeme znát ještě dnes pozdě odpoledne.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání u prezidenta mluvili v Ozvěnách dne jeho poradce Jiří Payne, místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, první místopředseda ODS David Vodrážka a komntátor Radiožurnálu Petr Nováček.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach v Ozvěnách dne zopakoval přání Lidového domu, že by jeho strana měla dostat možnost pověření k sestavení kabinetu.

První místopředseda ODS David Vodrážka vyjádřil v Ozvěnách dne přesvědčení, že prezident se rozhodne správně pro osobu, která by měla vést rozhovory k sestavení vlády. „Nechci mu nikoho ho doporučovat, ani říkat na jak dlouho to má být.“ Zopakoval také usnesení ODS, že nepůjde do velké koalice s ČSSD ani s KSČM. Vodrážka také potvrdil zájem o spolupráci s TOP 09 a Věcmi veřejnými.

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček připomněl, že ČSSD prožila zklamání z volebního výsledku, přesto zvítězila. „Ať sociální demokraté ukáží, co umí, i kdy tentokrát toho asi moc neukáží, protože jejich manévrovací možnosti jsou minimální.“

Letošní volby do Poslanecké sněmovny vyhrála ČSSD se ziskem 22,1 procenta, na což její předseda Jiří Paroubek reagoval oznámením odchodu z čela strany. Pro ODS hlasovalo 20,2 procenta voličů. Třetí skončila TOP 09 se ziskem 16,7 procenta, čtvrtá je KSČM s 11,3 procenta a pátá strana Věci veřejné, která získala 10,9 procenta.

Milan Kopp, Igor Maňour, Ondřej Černý, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme