ODS a TOP 09 si stanovily společné programové cíle

ODS a TOP 09 si už stanovily společné programové cíle. Na první schůzce svých vyjednávacích týmů se dohodly na sestavení koaliční vlády rozpočtové odpovědnosti pod vedením Petra Nečase.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas (ODS) a Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Petr Nečas (ODS) a Karel Schwarzenberg (TOP 09) | Zdroj: ČTK

Pro další jednání určili šest priorit, v čele s veřejnými rozpočty, na kterých budou pracovat straničtí experti.

Personální otázky chtějí obě strany řešit až jako poslední. Lídr ODS Petr Nečas po schůzce oznámil, co naopak chtějí řešit jako první.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Nečas a Karel Schwarzenberg hovořili po jednání ODS s TOP 09

„Chceme omezit počet funkcionářů v parlamentu, snížit platy ústavních činitelů, zdanit jejich náhrady, omezit poslaneckou a senátorskou imunitu. To budou kroky, které budou provedeny velmi rychle. Tato koalice rozpočtové odpovědnosti je bude prosazovat ještě předtím, než začne fungovat na bázi podpisu koaliční smlouvy,“ řekl Nečas.

Předseda Top 09 Karel Schwarzenberg po schůzce vyjmenoval dlouhodobé cíle předpokládané vládní koalice:

„Důležité je prosadit vládu práva. Nejnaléhavější je, abychom dostali do pořádku rozpočet a měli šetrný stát a ne rozhazovačný. Víme, že stejně jako ostatní evropské státy se nevyhneme reformě důchodové, ve zdravotnictví a v sociálním systému.“

I předseda Top 09 zdůraznil, že politici musí obnovit důvěru občanů. Zároveň ujistil, že si je vědom vzkazu voličů ve volbách.

„Teď nastává období, kdy musíme pracovat pro budoucnost. Výsledek voleb ukázal, že Češi výrazně nedůvěřují celé politické třídě. Doufám, že spolupráce, která se dobře nastartovala, potrvá alespoň čtyři roky. Když se toto podaří, uvidíte zemi, která se nevydala přes Maďarsko do Řecka, ale pomalu a jistě k zemím skandinávským,“ sdělil Schwarzenberg.

Schwarzenberg nechce být premiérem

Zároveň v odpovědi na otázku novinářů popřel, že by měl zájem o premiérské křeslo. Navíc, o personálním složení vlády prý na dnešní schůzce řeč nebyla.

Podle představ týmů ODS a TOP 09 se uskuteční ještě dvoustranné rozhovory obou stran se zástupci Věcí veřejných a pak bude možné začít diskusi v trojčlenném formátu. I se stranou Radka Johna počítá lídr ODS Petr Nečas v projektu koalice rozpočtové odpovědnosti.

„Pokud si na dvoustranných schůzkách takto vzájemně potvrdíme vůli pracovat na stejném projektu, tak by vzápětí mohla začít klasická koaliční jednání,“ prozradil Nečas.

Také předseda TOP 09 doufá, že se Věci veřejné zachovají jako standardní politická strana.

„My jsme otevření pro spolupráci a doufám, že se podaří. Některé kroky, které v minulosti podnikali ale spíše naznačovali, že je to podnik než politická strana. Každý se ale může polepšit Doufám tedy i ve Stranu věcí veřejných,“ dodal Schwarzenberg.

Věra Pfeifferová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme