V Karlovarském kraji by volby do sněmovny vyhrála ČSSD

V Karlovarském kraji by květnové volby do Poslanecké sněmovny vyhrála ČSSD před ODS. Získala by 25,5 procenta hlasů. Takový je výsledek exkluzivního volebního průzkumu agentury SC&C vypracovaného pro Český rozhlas. Pětiprocentní hranici by překročilo sedm stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pruzkumy.jpg

pruzkumy.jpg

Jejich zástupci budou hosty našeho volebního speciálu, který budeme vysílat v úterý 6. dubna po 17. hodině na Radiožurnálu, na Českém rozhlasu - Plzeň. Celou debatu budete moci sledovat i jako videopřenos na zpravodajském portálu zpravy.rozhlas.cz.

Diskuse se zúčastní: Jaroslav Fiala (ČSSD), Miloš Patera (ODS), Pavel Hojda (KSČM), Josef Malý (TOP 09), Dalibor Sadovský (VV), Tomáš Kubát (Strana zelených), Vladislav Kučík (SPO Zemanovci).

Volební model připisuje ČSSD 25,5 procenta hlasů. Na druhém místě by se 17 procenty skončila ODS. Na sociální demokraty tak ve volebním modelu Karlovarského kraje ztrácí osm a půl procenta. Třetí se ziskem 16,5 procenta hlasů by skončili komunisté. O čtyři procenta méně by získala TOP 09 a deset procent Věci Veřejné. Pětiprocentní hranici by těsně překonala ještě Strana zelených a pět procent průzkum přisuzuje Straně práv občanů Zemanovcům. Celých 75 % respondentů do rozhodně či spíše přesvědčeno o své účasti ve volbách 2010.

Hospodářská krize bezprostředně ohrozila pracovní místo téměř čtyřiceti procentům obyvatel Karlovarského kraje, nebo jejich blízkým. Dalších sedmnáct procent na otázku, jestli vnímají hrozbu ztráty pracovního místa odpovědělo, že spíše ano. To jsou výsledky exkluzivního průzkumu agentury SC&C pro Český rozhlas v Karlovarském kraji. Víc než polovina dotázaných přitom nevidí stranu, která by zajistila nabídku pracovních míst.

Jak dodává vedoucí výzkumu agentury SC&C Jana Hamanová, nejvíce voličů se v otázce důvěry v pracovní místa obrací k ČSSD: „S nejlepším výsledkem jsme se setkali u ČSSD, která zajistí ta místa podle 16 procent voličů. A na druhém místě je ODS s 10 procenty. Ale ono je to způsobené tím, že vždycky voliči té které strany, velmi silně jakoby vnímají, že program té jejich strany to samozřejmě dokáže. A protože nám zde v Karlovarském kraji převažují voliči ČSSD, tak ten výsledek je od toho v podstatě odvozen,“ poznamenala Hamanová. Rostoucí zadlužení České republiky vnímá jako osobní problém osmdesát procent obyvatel Karlovarského kraje. To je výsledek exkluzivního průzkumu agentury SC&C pro Český rozhlas. Na otázku, jestli se jich dluh veřejných financí osobně týká odpovědělo záporně dvacet procent lidí žijících na Karlovarsku. Zastavení zadlužování státu podle reprezentativního vzorku šesti set jednačtyřiceti obyvatel nejlépe zastaví občanští demokraté.


Podle vedoucí výzkumu agentury SC&C Jany Hamanové si to myslí patnáct procent obyvatel Karlovarska: „ODS je tady vnímaná jako strana, která zajistí tuhletu věc lépe, než ostatní - získá zhruba 15 procent a ČSSD se sune na druhé místo. Ale najde se nemálo voličů levicových stran, kteří tvrdí, že pravicové strany to dokáží zajistit lépe - snížení zadlužování státu, než strany levicové.“


S fungováním krajských nemocnic na Karlovarsku je naprosto spokojený zhruba každý desátý obyvatel regionu. Spíše spokojena je téměř polovina lidí žijících na Karlovarsku. Většímu finančnímu zapojení pacientů ale obyvatelé regionu příliš naklonění nejsou.

Podle vedoucí výzkumu agentury SC&C Jany Hamanové by podle šedesáti devíti procent lidí zvýšení spoluúčasti pacientů zlepšení situace ve zdravotnictví nepřineslo: „Valná část obyvatel Karlovarského kraje nechce zavádět zvyšování spoluúčasti. Samozřejmě, že do určité míry je to provázáno s tím, jestli se jedná o sympatizanty levice či pravice. U pravicových stran bychom nalezli větší příklon ke zvyšování spoluúčasti, ale nijak dramatický. Nikdy se jakoby nepřesune přes polovinu potenciálu voličského,“ uvedla Hamanová.

Metodologie výzkumu

Cíle výzkumu: Volební model a stranické preference Karlovarského kraje. Vliv lídrů politických stran na vztah k těmto stranám a názory na vybrané společenské problémy.
Datum sběru:
1.4.- 2.4. 2010
Počet respondentů:
641
Metoda výzkumu:
standardizované osobní rozhovory (face-to-face) provedené školenými tazateli agentury SC&C
Cílová skupina:
občané Karlovarského kraje, starší 18 let (kvótní výběr podle pohlaví, věku, vzdělání respondenta a podle velikosti obce v rámci okresu)
Zpracování dat: dotazníky byly podrobeny logické kontrole a data byla analyzována prostřednictvím statistického softwaru SPSS.

Výsledky voleb v kraji v roce 2006
Při volbách v roce 2006 v Karlovarském kraji zvítězila ODS (35,87 procenta hlasů, což odpovídalo 2 mandátům ve sněmovně), za ní skončila ČSSD (32,73 %, 2 mandáty) následovaná KSČM (14,82 %, 1 mandát). Čtvrtá byla Strana zelených (6,7 %), už bez mandátu. Pátá KDU-ČSL (3,4%) a šestí SNK Evropští demokraté (1,6%). Poměr hlasů ostatním stranám v Karlovarském kraji nepřesáhl 1 procento.

Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme