V komunálních volbách u nás mohou hlasovat i cizinci z EU

Každý volič by měl nejpozději dnes najít ve schránce hlasovací lístky. Pokud je tam nemáte, nic hrozného se neděje. Až přijdete do volební místnosti, dají vám náhradní. Přesto byste měli zbystřit, protože se mohlo stát, že nejste zapsáni na seznamu voličů v míst svého trvalého bydliště.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komunální volby 2006 - Moldava

Komunální volby 2006 - Moldava | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Ale ani to nemusí být podle Václava Henycha ze Státní volební komise fatální překážka.

„Pokud volič není vůbec zapsán v seznamu, má-li občanský průkaz, kde je uvedena adresa jeho bydliště, a zjistí-li se, že do toho volebního okrsku patří, tak ho okrsková volební komise dodatečně zapíše a on pak samozřejmě může hlasovat,“ řekl Václav Henych.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lucie Weissová o voličích na Radiožurnálu.mp3

V komunálních volbách u nás mohou hlasovat i občané jiných států než České republiky, ale jen některých. Jedná se o státy Evropské unie.

Cizinec samozřejmě musí mít průkaz totožnosti, ze kterého je zřejmé, že je občanem Evropské unie, a doklad o trvalém pobytu v příslušném volebním obvodu.

Oproti sněmovním a krajským volbám jsou všechny kandidující strany, hnutí i jednotlivci zapsáni na jednom listu papíru, což má svůj hluboký smysl.

„Jsou to jediné volby, kdy volič má možnost vybrat a složit si zastupitelstvo průřezem ze všech volebních stran, které v dané obci kandidují,“ vysvětlil Václav Henych.

Lucie Weissová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme