Děčín trápí rekordně vysoká nezaměstnanost

Najít v severočeském městě Děčín dobrou práci není už mnoho let vůbec jednoduché. Nezaměstnanost se tu šplhá ke čtrnácti procentům, což je mezi českými městy jedno z nejvyšších čísel. Vedení města si zatím s tímto problémem neví rady. A tak se zatím na místním úřadu hromadí žádosti o práci. Vysoká nezaměstnanost je proto i teď tématem před komunálními volbami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

# Kouzlo děčínského zámku audioslideshow

# Kouzlo děčínského zámku audioslideshow | Foto: Adriana Krobová

Ve vstupní hale děčínského úřadu práce posedávají dva muži a jedna starší žena.V rukou mačkají lístky s pořadovým číslem a čekají až přijdou na řadu. Obrovskou nástěnku tady pokrývají inzeráty: hledá se automechanik, montážní dělník nebo zedník. Zdálo by se, že tedy nabídek je dostatek. Ne ale pro staršího, vysokého muže.

„Já jsem strojař, ale mám astma. Ve firmách, které by mi nabídly práci, nemůžu dělat kvůli špatnému prostředí,“ svěřil se.

Nejhůře hledají práci lidé od pětatřiceti do čtyřicítky. Vedení radnice neví, jak nezaměstnanost snížit. Primátor města Vladislav Raška za ODS říká, že do Děčína stále nemíří velcí investoři, kteří by práci nabídli. A to hned z několika důvodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Petry Benešové z předvolebního Děčína v Dopoledním Radiožurnálu.mp3

„Považuji to za obrovský problém,“ řekl primátor.

Děčín je podle primátora zatím odříznut od světa, a to velké firmy, potencionální zaměstnavatele, moc neláká. Město navíc leží v krásné krajině, klikatém labském údolí. Ve městě tak proto ani není vhodné území pro vznik průmyslové zóny, kam by se mohly hrnout velké firmy.

Opoziční zastupitel ČSSD Jaroslav Foldyna by ale situaci vyřešil jinak.

„Může být v Malšovicích, může být v Ludvíkovicích. Průmyslová zóna není otázkou toho, že město by ji muselo stavět na svém katastru. Měli bychom se pokusit hledat řešení zaměstnanosti i v okolních místech. To se za posledních osm let vůbec nestalo,“ řekl zastupitel.

Peníze z evropské pokladny

Přestože Děčín hraje prim mezi českými městy v nezaměstnanosti, město se rychle rozvíjí díky penězům z evropské pokladny. Děčín je totiž jedním z mála měst v Ústeckém kraji, kterému se daří získávat miliony na opravy sídlišť, zámeckých zahrad, výstavbu hřišť u škol a nového plaveckého bazénu.

„Máme v této chvíli zajištěn úvěr na tyto projekty ve výši 850 milionů korun. Když všechno dobře dopadne, tak bychom mohli získat z Evropské unie až 652 milionů,“ řekl Vladislav Raška.

Jak bude vypadat budoucnost města, tak ukáží až nadcházející volby. Nové vedení radnice bude muset přesvědčit místní obyvatele, že stojí za to v Děčíně žít a nestěhovat se za prací jinam. Petra Benešová, Radiožurnál.

Petra Benešová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme