Ústecký soud zrušil výsledky voleb v Krupce na Teplicku

V Krupce na Teplicku se budou opakovat komunální volby ve třech okrscích. Rozhodl o tom Krajský soud v Ústí nad Labem. Vyhověl tak stížnosti zástupců několika kandidujících stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kupování hlasů v Krupce

Kupování hlasů v Krupce | Foto: Pavel Horák

V průběhu komunálních voleb se objevily spekulace o nakupování voličských hlasů, zejména na sídlišti, kde žijí převážně Romové. Zástupci několika kandidujících stran následně podali stížnost jak na platnost voleb, tak na platnost hlasování. A právě této stížnosti soud vyhověl.

Ve svém vyjádření soud konstatoval, že bylo jednoznačně prokázáno, že v den voleb docházelo v bezprostředním okolí volebních místností k propagaci ve prospěch konkrétní volební strany. Jednoznačně bylo také doloženo, že voliči byli k volebním místnostem organizovaně sváženi za účelem volby konkrétní volební strany.

Soud je přesvědčen, že bez takto organizovaného svozu k volebním místnostem by se většina sociálně slabých osob voleb do zastupitelstva vůbec nezúčastnila.

Zástupci stran, kteří v Krupce kandidovali a stížnost k soudu podali, jsou spokojeni. Přesto budou průběh nových voleb sledovat.

Ministr vnitra má teď třicet dní na to, aby v těchto okrscích stanovil datum náhradních voleb.

Jan Beneš, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme