Sbírka v Salmovském paláci představuje vybraná díla malby a plastiky z 19. století

Stálou expozici umění 19. století dnes otevírá Národní galerie v Praze. K vidění bude v Salmovském paláci, kam se přestěhovala z kláštera sv. Jiří na Pražském hradě. Sbírka představuje vybraná díla malby a plastiky od klasicismu k romantismu. Lidé uvidí například nejvýznamnější obrazy Josefa Navrátila nebo kolekci malířské rodiny Mánesů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Salmovský palác na Hradčanech

Salmovský palác na Hradčanech | Foto: Filip Jandourek

Nová stálá expozice představuje vybraná díla malby a plastiky prvních dvou třetin 19. století. Sbírka koncipovaná v chronologické linii do stylových, tematických a autorských celků prezentuje také rakouské a německé umění.

„Je strukturovaná do 22 kapitol, v nichž návštěvníkům ukážeme různé autorské kolekce i různé tematické okruhy,“ upřesňuje ředitelka sbírky umění 19. století Národní galerie Šárka Leubnerová.

Návštěvníci se mohou těšit na nejvýznamnější obrazy Josefa Navrátila, Augusta Piepenhagena nebo kolekci malířské rodiny Mánesů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stálé expozici umění 19. století, která je k vidění v Salmovském paláci, mluví ředitelka této sbírky Šárka Leubnerová

Krajinářskou školu pražské akademie budou reprezentovat plátna Adolfa Kosárka, Bedřicha Havránka a dalších.

Rakouské a německé umění zastoupí slavné malby Caspara Davida Friedricha, Johanna Christiana C. Dahla, Carla Spitzwega, Christiana Morgensterna, Carla Rottmanna, Friedricha Amerlinga, Ferdinanda Georga Waldmüllera a dalších, dokládající vzájemné umělecké vztahy v rámci středoevropského kulturního prostoru.

„Máme tu krásnou práci Caspara Davida Friedricha. Je to sice malý obrázek Severního moře a měsíční záře, ale je to jedno z nejvýznamnějších děl Fridrichovy tvorby. Byl to vrcholný představitel německého romantismu. Vrcholem celé expozice jsou práce rodiny Mánesů, v čele s Josefovými díly, jako je například Josefína, Červené paraplíčko, Švadlenka a další,“ vyzdvihuje Šárka Leubnerová.

Současně s novou expozicí je ode dneška otevřená výstava malíře Josefa Führicha (1800 až 1876), představitele náboženské malby, která měla v létě premiéru v Oblastní galerii Liberec.

Od chvíle, kdy Národní galerie Salmovský palác získala a později opravila pro galerijní účely, zaznívaly hlasy, že budova není pro výstavní účely nejvhodnější.

„Jsou to spíše malé místnosti, do kterých se vejdou práce spíše středního a drobnějšího charakteru. Práce, které představujeme, z prvních dvou třetin 19. století sem nádherně zapadají. Díla z poslední třetiny 19. století – díla generace Národního divadla a přelomu století – budou prezentována ve Veletržním paláci," dodává ředitelka.

ČTK, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme