Pražská tržnice se změní v 'Jatka', multifunkční centrum nejen pro nový cirkus

Praha se dočká nového kulturního prostoru. Soubor Cirk La Putyka se rozhodl opravit dvě budovy v památkově chráněném areálu Pražské tržnice. Kulturní centrum dostane název Jatka 78 a otevře se 5. listopadu. Diváci v něm ještě letos uvidí zahraniční i česká představení nového cirkusu, tance i divadla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

La Putyka

La Putyka | Foto: www.laputyka.cz

Český soubor Cirk La Putyka získal od magistrátu do správy haly číslo 7 a 8 v Pražské tržnici. Ty právě přebudovává na nové multifunkční centrum pro nový cirkus, tanec, divadlo i výtvarné umění.

„V divadelním sálu bude stage velká 14 krát 11 metrů s výškou stropu 14 metrů, což je geniální pro nový cirkus,“ popisuje principál cirkusu Rostislav Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jatka 78 nabídnou zajímavý prostor pro konání všech možných kulturních akcí - cirkusu, tance, divadla i výtvarného umění

Jméno Jatka 78 odkazuje na původní účel hal číslo 7 a 8. Sloužily jako jatka až do roku 1983, kdy byl celý areál přebudovaný na tržnici.

Rostislav Novák se svým souborem mají připravený program jen do konce tohoto roku. To, jestli Cirk La Putyka v Jatkách78 setrvá i další rok, bude záležet na novém vedení radnice. Haly budou zatím sloužit také jako tréninkový prostor.

„Architekty jsme vyslali do Švédska, aby viděli, jak funguje cirkus ve Stockholmu. Měla by tady být i jedna jáma v zemi s výjezdnou doskokovou matrací,“ popisuje Novák.

Cirk La Putyka musí dát do pořádku zhruba 4000 metrů čtverečních haly. Ruku k dílu přiložil například i výtvarník Lukáš Musil, který místnosti vyzdobil malbami.

Mezi soubory, které do konce roku v Jatkách vystoupí, bude 420 people, Vosto5 nebo švédský soubor nového cirkusu Sisters.

Podobných míst, jako jsou Jatka 78, najdeme v Evropě celou řadu. Chátrající průmyslové areály proměnili v cirkusová centra například v Londýně, Helsinkách, Stockholmu i kanadském Montrealu.

Anna Maňourová, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme