Soutěž Czech Press Photo vyhrál snímek s uprchlíky na maďarsko-­srbské hranici

Nejlepší snímek pořídil podle poroty soutěže Czech Press Photo Jan Zátorský z Mladé fronty Dnes. Vítězná fotografie zachycuje změť lidských těl, lidí padajících přes sebe v zoufalé snaze překonat maďarsko-­srbskou hranici. Hlavním tématem letošního ročníku Czech Press Photo byla migrace.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soutěž Czech Press Photo vyhrál snímek s uprchlíky na maďarsko-­srbské hranici

Soutěž Czech Press Photo vyhrál snímek s uprchlíky na maďarsko-­srbské hranici | Foto: Jan Zátorský | Zdroj: ČTK

„Už v momentě, kdy jsem to fotil, jsem věděl, že to bude jedna z mých nejlepších fotek,“ prohlásil Zátorský.

Vítězný snímek pochází ze série pořízené letos v září. Kromě hlavní ceny Křišťálového oka získal také první cenu v kategorii Aktualita.

„Vítězný snímek migrantů chaoticky padajících přes sebe ve snaze překonat maďarskou hranici v sobě obsahuje nejen žurnalistickou informaci a symboliku současné uprchlické krize v Evropě, ale je zároveň i vizuálně silným obrazem připomínajícím apokalyptická malířská plátna velkých mistrů," vysvětlila mezinárodní porota výběr fotografie roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Antonín Kratochvíl, světově uznávaný fotograf a letošní člen poroty Czech Press Photo, není překvapen, že soutěži dominovalo téma migrace

Kromě kategorie Aktualita ovládlo uprchlické téma také Reportáž. Dvakrát v obou kategoriích bodoval Milan Jaroš z Respektu se snímkem Radost těsně po připlutí člunu k řeckému břehu ze série Sen začíná na Lesbu a fotografií Exodus­ cesta s uprchlíky z ostrova Lesbos do chorvatského Tovarniku.

První místo v kategorii Každodenní život dostal za sérii snímků Havana Cars reportér České tiskové kanceláře Roman Vondrouš, který bodoval i v předchozích ročnících Czech Press Photo. V sérii snímků Havana Cars zachytil letité americké automobily v ulicích kubánského hlavního města.

Prezident Zeman na Czech Press Photo

V kategorii Lidé, o kterých se mluví dostal první cenu Petr David Josek z agentury Associated Press. Vyfotil prezidenta Miloše Zemana krytého deštníky během oslav výročí sametové revoluce 17. listopadu 2014.

Při tehdejším odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu vypískaly Zemana stovky lidí.

Vítěz kategorie Lidé, o kterých se mluví: Petr David Josek z agentury AP - Prezident Miloš Zeman je kryt deštníky během oslav výročí sametové revoluce 17. 11. 2014 | Foto: ČTK AP Petr David Josek

Na transparentech mu vytýkali náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase.

Ze shromážděného davu létaly předměty, včetně vajíček, a zaznívaly výzvy k prezidentovu odstoupení.

Grant Prahy, roční stipendium na fotografování proměn hlavního města, dostal Martin Frouz z Karlovy univerzity za snímky oprav Husova pomníku v minulých dvou letech. Grant doprovází stejná částka jako hlavní cenu soutěže, tedy 120 tisíc korun.

Porota letos posuzovala 3700 fotografií od 278 autorů z České a Slovenské republiky. Videosekce se zúčastnilo 38 autorů s celkovým počtem 52 videí.

ČTK, ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme