Kresby z celoživotního díla Vladimíra Jiránka opanovaly Galerii v Tančícím domě

Byt Pata a Mata a ukázky z natáčení tohoto animovaného seriálu uvidí návštěvníci v pražském Tančícím domě. Čtyři roky po smrti legendárního karikaturisty Vladimíra Jiránky tam začala jeho velká výstava.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Retrospektivní výstava kreslíře a ilustrátora Vladimíra Jiránka začala v Galerii v Tančícím domě v Praze

Retrospektivní výstava kreslíře a ilustrátora Vladimíra Jiránka začala v Galerii v Tančícím domě v Praze | Zdroj: ČTK

Na výstavě uvidíme i Králíky z klobouku. Bob a Bobek ale obsadili Tančící dům jen z poloviny. Výstava ukazuje Jiránkovu tvorbu pro děti a také jeho anekdoty.

Návštěvníci spatří originální návrhy k večerníčkům s králíky nebo dvojicí kutilů Patem a Matem. Ze tří tisíc kreseb, které kdy Vladimír Jiránek nakreslil, jich kurátoři vybrali 300.

Mezi nimi jsou dva naprosté unikáty. Vtipy nakreslené na ubrousky kdesi v hospodě. Kurátor výstavy Filip Šorm zatím u každého karikaturisty našel kresby, které po večerech kreslili na účty nebo ubrousky po hospodách, a pak je dávali kamarádům nebo svým milenkám. U Vladimíra Jiránka to nebylo jiné.

Retrospektivní výstava kreslíře a ilustrátora Vladimíra Jiránka začala dnes v Galerii v Tančícím domě | Foto: ČTK

„Když jsem se probíral archivem pana Jiránka, tak jsem na ubrousky narazil také. Tak jsem pátral, jak k nim došlo. A v jisté době měl pan Jiránek, řekněme, náklonnost k alkoholu a za nějaký obnos, nebo za panáka kreslil anekdoty právě na ubrousky. A v podstatě jsme všichni rádi, že se z toho období dostal,“ vypráví Šorm s tím, že těchto vtipů se celkově dochovalo padesát.

Výstava je v Tančícím domě, který je magnetem pro zahraniční turisty. Nabízí se otázka, zda budou rozumět Jiránkovým vtipům.

Ale to autoři výstavy řešili už při přípravách. Rozhodli se vydat katalog k výstavě se 150 vtipy Vladimíra Jiránka. A už samotná práce na překladech vtipů jim ukázala, že by se z Jiránka asi mezinárodní kreslířská hvězda nestala. Minimálně v Asii.

„Přeložili jsme to do osmi dalších jazyků a tam jsem konečně pochopil, že jeho zahraniční přesah - co se týče anekdotické tvorby - je relativně komplikovaný. Protože český humor je blízký tomu černému, anglickému,“ vysvětluje kurátor výstavy Filip Šorm.

„Překlady do angličtiny jsme dostali zhruba za týden. Zatímco Japonci nám to vrátili více než po měsíci s tím, že museli některé vtipy vyřadit, jelikož je nepochopili a tím pádem nebyli ani schopni přeložit,“ dodává.

Výstava je otevřená od dneška do 5. června. Pak se mohou návštěvníci těšit na výstavu děl Jana Kaplického.

Rašínovo nábřeží a Tančící dům v Praze | Foto: Khalil Baalbaki

mkp, Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme